четвъртък, 8 октомври 2015 г.

Силистра представи България на 46-ия фестивал "Радостта на Европа" в Белград

        
       Силистренска група бе единствен участник от България в проведения в първите дни на м. октомври в сръбската столица Белгард 46-ти детски фестивал „Радостта на Европа“ с участието на деца от 17 държави. Вдъхновени от мотото „Ние играем“, децата на Европа се представиха с музика, танци, рисунки и детското творчество в проявата на Белградската администрация, която е спонсор на събитието.
      За фестивала разказва Николинка Филипова, ръководител на Детска танцова фолклорна формация „Гребенци“ при ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – град Силистра: „Участвахме с 14 деца от трети до шести клас, които пътуваха на разноски на родителите си, а в Белград бяха настанени в семейства с деца от едно тамошно училище. Във фестивала са включиха общо 500 деца от 7 до 15 г. възраст. Представянето на състава ни бе впечатляващо, включително и в триминутната изява в грандиозната „гала“ в зала "Сава център". На връщане към България имахме един ден в Ниш, където заедно със сръбски състави и с други формации от Хърватска и Македония участвахме в общ концерт в една зала край сборната църква, строена от българи. Имахме среща и с консула на България Атанас Кръстин.“ 
       За отбелязването на първата среща на децата на Европа, проведена през 1969 г., писателят и журналист Душко Радович съставя т.нар. речник на приятелството, включвайки в него 15 думи: Европа, деца, хляб, игра, книга, любов, майка, баща, мир, песни, приятел, птица, радост , свобода и слънце. Почти няма страна в Европа, чиито деца да не са били участници във фестивала „Радостта на Европа“. 
      Става дума за една традиция, която не е прекъсвала в Белград от създаването си до днес, като само в последното й издание 17 училища са били партньори на организаторите. Петте дни на фестивала са  изпълнени с много събития, целта на които е опознаването и сприятеляването между децата. В единия от дните в програмата е срещата на всички участници с президента на Сърбия, чиято съпруга е председател на Управителния съвет на фестивала. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар