неделя, 4 октомври 2015 г.

На кулинарния фестивал „Гозбите на Добруджа” варненци от село Изгрев №1 за етновизия и чорби, Слобозия, Сребърна и Силистра – първи в другите категории


                В село Сребърна се проведе Фестивалът "Гозбите на Добруджа" - с. Сребърна. В началото бяха словата - на домакина - НЧ "Възраждане" в лицето на неговия председател Георги Иванов, и на д-р Лидия Попова - директор на дирекция в Общинска администрация - Силистра, основен спонсор на уникалната за Крайдунавска Добруджа проява. Без право на глас пред микрофона, но с възможност да ухажват участниците и присъстващите бяха дошлите кандидати за кметове и общински съветници - от ГЕРБ, (начело с д-р Мария Димитрова - действащ председател на Общински съвет Силистра - фестивалът е част от Общинския културен календар), БСП, АБВ, МК "Гражданско единство", "Движение 21" и др. Областният управител Стоян Бонев отправи задочно поздравителен адрес до участниците във фестивала - единствен по рода си в областта.
              Самодейките от група "Лудо младо" от НЧ "Възраждане" от с. Сребърна - Кремена, Теодора, Ренета и Ирена, бяха водещи на фестивала, а поздравите - дело на Клуб "Добруджа" от Силистра, на самодейки от група "Димитровче" от НЧ "Пробуда" от Калипетрово и от НЧ "Светлина" - село Вълкан от община Главиница.





       Жури с председател Йордан Касабов – доктор по етнология, разпредели наградите, както следва: грамотата за етновизия в цялостното представяне отиде в село Извор, община Суворово, област Варна. Оттам са първи и в раздел „чорби” („градинарска”), където второто и третото места са за сем. Симови от Сребърна (сред които и „рибена”). В категорията на десертите №1 е Пенка Стойчева от Силистра със „сладкиш с маджун”, следвана от Димитра Йонкова – НЧ „Й. Йовков” – село Добротица („фунди – панделки”), и от представители на НЧ „Пробуда” – село Калипетрово („лимонов сладкиш”)

         В категорията на основните ястия най-добре се представи „отборът” на град Слобозия – Румъния, представен като сем. Бакану, явил се с два вида гозби с риба – шаран плакия и шаран с вино; второто място  бе за „сиромашки кебап” – НЧ „Възраждане” – село Сребърна,  а третото –  за „агнешко с булгур” на Мая Иванова от село Калипетрово. Една-единствена грамота бе дадена за „тестени изделия” – на Юлка Иванова от село Сребърна – за „Сватбарски кравай”, като наградата е ръчно изработена икона с автор Диляна Димитрова – самодейка от Сребърна. В категория „вино” наградата е за Мария Христова от Клуб „Добруджа” при НЧ „Доростол” – Силистра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар