понеделник, 26 октомври 2015 г.

Празник на църквата в Калипетрово

     Областният управител Стоян Бонев бе специален гост на тържеството в двора на православния храм „Св. Димитър Солунски“ в село Калипетрово, проведен на Димитровден. Негово Високопреосвещенство Дростолският митрополит Амвросий,  протосингелът на епархията и предстоятел на храма ставроф. ик. Добри Чаков, заедно с други свещеници от епархията отслужиха празничната литургия.
      Десетки вярващи целунаха мощите на светията и получиха календар с неговия лик. Осветен бе и традиционният димитровденски курбан. Заедно с НЧ „Пробуда“ бе организиран и концерт на самодейци, вкл. от съседни населени места, за да се почете празникът, разделящ стопанската година.
      В Калипетрово църквата се намира в центъра на селото. Тя е построена през 1847 година. През лятото на 2010 в двора й бяха открити барелеф и помещенията на духовно-просветния център, наречен  „Доростолски митрополит Иларион“. Тук вярващите могат да се поклонят на мощите на св. Дасий Доростолски и на св. Димитра Киевска, по произход българка от Силистра. Близо 10 храма в област Силистра носят името на Св. Димитър Солунски. Над 3 000 са именниците само в общината.
Концертната програма започна с изпълнение на децата от подготвителната група на ЦДГ "Здравец", самодейците от НЧ "Пробуда-1940" Калипетрово - Вокалната група "Димитровче", ГСГП "Камбанен звън", гости от с. Смилец, с. Главан, гр. Дулово и от Великотърновска област - село Писарево. Поздравителни адреси получиха жителите на село Калипетрово, именници, самодейци от НЧ "Пробуда-1940" и гости, от Областен управител на Силистра - г-н С.Бонев, от г-жа Йорданка Владимирова - директор на дирекция "Икономика" в Община Силистра, г-жа Величка Пенева - вр. изпълн. длъжн. кмет на с. Калипетрово и др.



Няма коментари:

Публикуване на коментар