вторник, 6 октомври 2015 г.

На футболен мач Бабук - Сребърна преди...90 години

       
Назаем от Фуйсбук - профил Сребърна Стари Фотографии
Първите футболисти в Сребърна 1924-1925 година. Снимката е при гостуване на сребърския отбор в село Бабук. За тази снимка знаех от 1981 година. Димитър Драганов на Неделчо инструктора бащата, в Клуба на пенсионера ми разказа, кога в Сребърна е започнало да се играе футбол. През 1918 година България, като губеща във войната отдава южна Добруджа на Румъния. В
 къщата на Неделчо Калушев в
 Сребърна е разквартирувана част от английския окупационен корпус. Престоят им е докато се настани румънската администрация, за да не се стигне до изстъпления. Английските войници през свободното си време играели футбол, първо в двора. Мало и голямо се трупало по оградата да гледат. По-късно канели някои от тия младежи да се включат в играта. Дядо Димитър тогава ми каза,че това е било първият селски отбор в околията, а снимката я взели от Музея на спорта в София. Благодарение на Георги Симов, който я подарил на читалището, може да се насладим на тоя уникат за всеки сребърчанин. Димитър Петков Симов отбелязан с номер 2 е баща на Георги Симов.
 Още на снимката: Димитър Христов НеделчевДимитър Петков СимовРуси Христов НеделчевГеорги Петков Кръстев-Жоро,Янаки Драгнев РусевАтанас Йорданов-Начо ЧиковДимитър Драганов Кръстев и Виктор Марко Никола.

Няма коментари:

Публикуване на коментар