понеделник, 26 октомври 2015 г.

Две от общините в област Силистра с избрани кметове, другите пет отиват на поправителен

В седемте общини от област Силистра в навечерието на Димитровден, когато от векове по българските земи завършва селско/стопанската година, се проведоха Местни избори 2015. Кой ще седне на кметския стол в община Силистра ще стане ясно следващата неделя, когато е вторият тур с участието на д-р Юлиян Найденов – ГЕРБ, и Александър Сабанов – МК „Гражданско единство“. На практика т.нар. балотаж е повторение от преди 4 години.
Да припомним, че 8 кандидати участваха в борбата за кмет на най-голямата община в област Силистра. По ирония на съдбата точно 8 партии и коалиции ще имат свои представители в 33-местния Общински съвет Силистра. Управляващата партия ГЕРБ получи 35% от доверието на силистренци и на тяхна база получава 12 мандата, сочат данните на ОИК. Местна коалиция Гражданско единство“ е с 19,38 % (7 мандата), БСП – с 12,76% (5), следващите в класацията са АБВ и Движение 21 с по около 6%, ДПС с 5%, Социалдемократическа партия - 4,61% (всяка от четирите партии има по 2 мандата). Със своите 4% НФСБ получава един мандат.
По интересен начин преминаха и изборите за кметове на кметства. В най-голямото село в Силистренско – с. Айдемир, досегашният кмет Денчо Георгиев от МК „Гражданско Единство“ спечели на първи тур, в с. Брадвари втората си победа отбеляза и Мартин Караджов, този път от ДПС (предният път бе кмет от МК „Гражданско единство“). В селата Сребърна, Смилец и Бабук досегашните кметове също потвърдиха постовете си – съответно Георги Иванов, Павлина Романова и Костадин Иванов. За разлика от тях в с. Йорданово ще има нов кмет – общинският съветник в предишния мандат Ведат Сали от Социалдемократическа партия. Нов кмет има и с. Проф. Иширково – Стойчо Нечев от БСП. В с. Ветрен на кметския стол сяда Иванка Славова от БСП, която е досегашен секретар на кметството.
Други кандидати за кметове на кметства отиват на „поправителен“. На втория тур в с. Калипетрово борбата е между Пеньо Пенев – ГЕРБ, и Никола Узунов от МК „Гражданско единство“, в с. Срацимир – между Георги Костадинов от БСП и Маргарита Иванова от ГЕРБ, като и двамата стартират от абсолютно равни позиции (33.87%)
 Каква е ситуацията в общините от област Силистра? Д-р Димитър Стефанов (ГЕРБ) ще управлява община Тутракан втори мандат. За първи път в най-новата история на Тутракан кмет се избира на първи тур с толкова много гласове – 4 098 при избирателна активност от 58,64%. Също от ГЕРБ са кметовете в 4 кметства: в село Шуменци кмет е Калинка Михайлова, в село Варненци – Снежана Михайлова, Гюнюл Даил – в село Бреница, а Костадин Манев ще кметува втори мандат в село Белица. ДПС е с кметове в село Цар Самуил – Мехмед Юмер, село Нова Черна – Нехат Ебазер, в село Търновци – Вежди Даил, и в село Преславци – Ибрям Тазимов. В общината БСП остана за пръв път без спечелени кметски места. Балотаж ще има в село Старо село между Светла Коева от ГЕРБ и Пламен Маринов от АБВ.
В новия Общински съвет на Тутракан ГЕРБ е с 8 общински съветници, ДПС – 6, БСП – 2 и АБВ – 1. Прави впечатление големият брой недействителни бюлетини в общината – 1 680. В Националния референдум са участвали 5 318 гласоподаватели или 35,10%.
Любен Сивев (ГЕРБ) също остана кмет на община Кайнарджа. В Общински съвет Кайнарджа с най-много гласове е ГЕРБ с 45,34%, ДПС с 20,21%, а БСП с 11,47%. Балотаж ще определи кмета на Ситово: Сезгин Алиибрям от ДПС срещу досегашния дългогодишен градоначалник Николай Неделчев от БСП. Движението за права и свободи е първа политическа сила в Общински съвет Ситово с 35,95%, следвана БСП с 28,20%, МК „Заедно за промяната“ с 10,42%, и др.
В другата голяма община в област Силистра – Дулово, ще има втори тур, в който с изравнени сили влизат адвокатът Гюнер Ахмед от ДПС срещу д-р Юксел Ахмед – ГЕРБ, кмет в предишния мандат. При съветниците с 55,01% първа политическа сила е ДПС, следвана от ГЕРБ – 31,71%, БСП – 4,69“, РБ – 4,40%, и др
Две дами ще спорят на балотаж за кметското място в община Алфатар: Янка Господинова от ГЕРБ срещу Нели Маринова от БСП. Разпределението в Общинския съвет: ГЕРБ е с 25,11%, БСП – с 24,26%, ДПС – с 19%, и др. В националния референдум 66% от гласувалите в общината са казали „За“. В община Главиница вторият тур е спор между Насуф Насуф (ДПС) и Хюсеин Хамди (РБ). Съветниците: ДПС (46,43%), РБ (29,75%), ГЕРБ (14,05%), БСП (6,80%) и др.


Няма коментари:

Публикуване на коментар