вторник, 20 октомври 2015 г.

Местни избори в Силистра - време за посещения на лидери на партии


Лидерът на БСП Михаил Миков бе сред националните лидери, намерили пътя до Силистра, за да дадат рамо на своите кандидати. Преди него бяха Цветан Цветанов - председател на Националния предизборен щаб на ГЕРБ, Татяна Дончева - лидер на Движение 21, Лютви Местан - с обиколка в общините извън община Силистра, Радан Кънев - лидер на ДСБ - в Силистра и в Алфатар, за да подкрепи кандидатите на РБ; Валери Симеонов - лидер на НФСБ, Румен Христов - СДС, и др. В петък предстои гостуване и на Георги Първанов - лидер на АБВ.
Какво е казал Миков в Силистра по време на срещата в Градската художествена галерия: "Благодаря на нашите кандидатите в област Силистра с надеждата да постигнат отлични резултати в един много труден район, в който БСП тепърва ще възстановява позиции и ще връща доверие. Тези избори са особено – прави се опит да отдели политиката в страната от тази в общините. И тези партии, които издигат своите кандидати, трябва да дават различни отговори на хората: какво се случи в последната една година, защото не може да не си припомним как бяха вдигнати данъците на хората с минимални работни заплати.
В. "Стандарт"
Не може да не си припомним как здравеопазването стана платено, когато твоето заболяване не е в списъка на социално значимите. Не може да не си дадем сметка, че образованието и оскъдният ресурс за средното ще се разпределя и към частни училища. И всичко това хората от местната власт ще носят на гърба си. Затова са готови нашите кандидати за кметове и за общински съветници. Идвам от Ситово – прекрасен пример как, когато общината  работи за хората; когато кметът работи за хората, се намират икономически и стопански решения, каквито няма в други общини. Общината става икономически субект назначаващ хора за решаване на тежките проблеми с безработицата.
Днес тези партии, които се появяват на сцената, се опитват да кажат, че няма „ляво“ и „дясно“. Нашите кандидати са категорично убедени, че левите стандарти са тези, които отговарят на мнозинството от българските граждани, живеещи в общините. И които могат да ги превърнат в едни много по-приветливи места, където младите хора да намират работа; където достъпът до образование и здравеопазване – и особено тези, които са по-далече от големи градове, е все по-затруднен.
На тези избори БСП има значително подмладяване – сред кандидатите и при общинските съветници. Това е съчетано с приемственост и професионализъм. Приемственост в  в духа на 125-годишна традиция – в нелегалност и въоръжени борби, дълго управление в годините на бурно социалистическо строителство, членство в ЕС, в опозиция, каквато е днес партията.
Можехме да участваме в управлението, но предпочетохме да останем на страната на хората, какъвто беше техният глас преди една година. Аз съм убеден, че на тези избори много от повярвалите преди година на десните партии в България ще дадат доверие на нашите кандидати, на лявата платформа на управление на общините – то е за хората от цялата страна, а не за лъскавите витрини на дясното управление, които постоянно се показват по телевизията.
В момента се купуват цели партии и гласове, за да се отклонят гласове от БСП като единствена алтернатива на национално равнище. Когато БСП е в управлението има прилив на хора, когато сме в опозиция в листите влизат тези, които истински изповядват и отстояват левите идеи. Остава една седмица до изборите – стигнете до тези хора, които не гласуват – те не продават гласа си, те просто не искат да участват в такива, каквито са изборите в България. Поговорете с тях, убедете ги, че има смисъл от тяхната енергия да настъпи промяната в управлението на общините – нашите кандидати са готови да им я дадат.
„Във връзка с кампанията в „Местни избори 2015“: политическите сили от управляващото мнозинство се опитват всячески да разграничат местните изори като не допускат хората да изразят отношението си към централното дясно управление“, заяви Миков на брифинг пред журналисти при гостуването си в Силистра.
Смятам, че тези избори са добра възможност за гражданите освен да изберат своя кмет и общински съветник, да заявят какво мислят за политиката, провеждана на национално равнище. Друго, което смятам, че голямата фрагментация ще доведе до тежки проблеми в общинските съвети, защото ще има много пазарлъци. Може да се стигне до задкулисни сделки които да размият отговорността в местното самоуправление, така както това се случва на национално ниво. Там има едно формално мнозинство, излъчило правителство, и други мнозинства – ситуативни, вземащи решения, отразяващи се на всички граждани.
Инцидентът (б.а.-с убития мигрантне е на границата, а на 40 км в територията на страната, където се е придвижвала почти една рота. И ако не беше станал този инцидент…Сигурно полицаят е действал, изпълнявайки служебните си задължения. Но не това е големият въпрос, как 54 души проникват на 40 км в страната, как функционира системата по охрана на държавната граница и интегрираната система „зелена граница“; какво става с въртолетите, които трябва да са част от нея, вкл. и като част от техническите изисквания за „Шенген“.
Държавата трябва да заяви своята позиция в Европа да проявява много по-голяма солидарност със страните по външната й граница. Трябва да заделя много по-сериозни ресурси както по отношение на поемането на тежестите, свързани с бежанците, така и по отношение на охраната на външните  граници на УС. Не може бедна България с нейния бюджет да охранява 1 300 км при този огромен бежански натиск.


Няма коментари:

Публикуване на коментар