петък, 23 октомври 2015 г.

В област Силистра заработи първият приют за безстопанствени животни

23/10/2015

 
      В село Калипетрово бе даден официален старт на дейността на Общинския приют за безстопанствени животни в Силистра, който е първият по рода си в областта. На основата на Програма за овладяване на популацията на безстопанствени кучета за 2013-2016 г. Общински съвет Силистра прие Правилник за дейността на приют за безстопанствени животни при общината. Той е създаден съгласно действащото законодателство на Република България.
      Работата по неговото изграждане и узаконяване продължи повече от пет години, през които бяха решавани и проблеми, свързани със съсобственост на терена между общината и други юридически лица. Сред тях и структури на държавата, за което в предишни години бе оказвана помощ и от страна на Областна администрация Силистра.
      Областният управител Стоян Бонев бе сред официалните лица на събитието, домакин на което бе изпълняващият длъжността кмет на община Силистра инж. Емил Гойчев. Участваха още директорът на РЗИ д-р Теодора Начева, представители на ОДБХ, директори на дирекции в Община Силистра, представители на изпълнителя по проекта „Ербауер“ ЕООД, управителят на Общинския приют Димитър Иванов, ветеринарният лекар д-р Дамян Славов и др.
       Всички служители на приюта с капацитет от около 100 животни са преминали успешно обучението си за хуманно отношение, което гарантира, че животните ще са в добри ръце и към тях ще бъдат полагани необходимите грижи.
      От 1 януари 2016 г. съгласно Европейските директиви с промяна в Закона за защита на животните безстопанствените кучета ще бъдат прибирани в приюта за постоянно. Не се допуска връщането на кучета в дворове на детски ясли, градини, училища, болници и в близост до площадки за игра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар