четвъртък, 14 септември 2017 г.

Силистренка родом с тонрежисьорска филмова награда


Тонрежисьорката от РТВЦ Русе Светла Бъчварова, силистренка родом, получи голямо признание на Седмия Международен фестивал на музикалния филм Николай Гяуров във Велинград, получавайки награда за най-добър филм за творбата си Българчета в Брюксел, разказващ за обучение по музика. Филмът е изцяло авторски - автор, оператор, звук, монтаж и режисура.

Децата са от 2 до 10 годишна възраст и се обучават от преподавателката Пенка Михайлова по системите Монтесори и Карл Орф. През последните две години двама от учениците са получили призови награди на конкурс, организиран за българчета, живеещи в чужбина. Преподавателката Пенка Михайлова възпитава у децата и български дух, като отделя специално внимание на българския фолклор.

Първа награда в категорията „Детска сцена“ бе присъдена на филма на БНТ2 Русе „Детство мое, първо и последно“ и през 2016 г., дело отново на Бъчварова и на оператора Николай Лазаров, разказали чрез средствата на киното за концерта на Детския ансамбъл при Фолклорен танцов театър „Найден Киров“. Преди няколко години възпитаничката на някогашния Детски хор „Дунавски славеи“ Силистра подари и 200 тома разнообразна литература от библиотеката на семейството си - майка й Галина Бъчварова бе дългогодишен училищен преподавател, а баща й Димо Бъчваров - деец на политпросветата и общественик.

Няма коментари:

Публикуване на коментар