четвъртък, 14 септември 2017 г.

Кръстовден е ПРАЗНИК НА СИЛИСТРА и ПРАЗНИК на „ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО”


Навръх Кръстовден - Празник на Силистра от 1992 г. насам, а от 1995 г. на този ден празнуват и служителите на  „ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО”.


До гражданите на Силистра представителят на държавната власт в област Силистра Ивелин Статев публикува на сайта на областна администрация своя поздрав: Уважаеми съграждани и гости на Силистра, вече над четвърт век на Кръстовден най-големият град в Крайдунавска Добруджа има своя празник – ден, в който се провеждат тържества и събития в името на добруването на гражданите на едно от най-древните населени места по поречието на вечната река Дунав. Пожелавам на всички участници в тях да съпреживеят заедно приятните емоции от общуването с духовността и традициите на нашия народ. Честит празник!

Празникът в Силистра започна със служба в православен катедрален храм Св. равноапостоли Петър и Павел" в Силистра. Тя е първата за деня от събитията във връзка с Кръстовден - Празник на Силистра, част от програмата Дни на Силистра, организирани от общината от 1 до 30 септември. В 10,30 ч. в зала Версай е тържественото заседание на Общински съвет Силистра, на което ще бъде обявен новият почетен гражданин на Силистра - Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий. В заседанието ще участват и гости от градове побратими от Русия, Румъния и Япония. От 18,30 ч. вечерта е празничният концерт на пл. Свобода с участието на поп певицата Поли Генова, оркестър Канарите и местни изпълнители.

Г-н Статев поздрави и служителите на РД „ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО” с директор комисар Румен Мъров„Уважаеми представители на институцията, стояща възможно най-близо до населението и работеща за решаване на проблеми, възникнали от непредпазливо поведение на хора или засягащи различни групи от обществото, попаднали в беда. Вие сте професионалистите, чиято намеса е неизбежна тогава, когато никой друг не може да помогне. Пожелавам Ви и занапред да проявявате характерната за Вашата среда устойчивост, отговорност и мъжество. Дано повече наши съграждани се възползват от дните с „отворени врати“ – 11-15 септември, когато всеки може да Ви посети и да се запознае с условията, при които работите в името на спокойния живот на нашите семейства. На добър час – честит професионален празник!

От сайта на МВР научаваме и друга полезна информация: Пет вида брошури със съвети за безопасност ще бъдат раздадени в учебните заведения в Силистренска област в началото на новата учебна година. Превантивните материали са изработени от Главна дирекция „Национална полиция” – МВР и се издават с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Те са предназначени както за най-малките ученици, така и за тийнейджърите, а тематиката им е съобразена с основните рискове за живота и здравето на децата. За да знаят къде винаги могат да получат съвет и подкрепа, в една от брошурите е представена работата на инспектора в Детска педагогическа стая. Още в първия учебен ден полицейски инспектори ще влязат в в максимален брой от училищата в областта, за да могат брошурите да достигнат до адресатите си в най-кратък срок.


Същевременно и тази година ОДМВР-Силистра предприема допълнителни мерки за сигурността на учениците и обезпечаването на обществения ред в районите на учебните заведения. Проведени са срещи с представители на Регионалното управление на образованието, общинските администрации и с директорите на учебните заведения. Взети са мерки за подобряване на координацията между институциите и създаване на организация за бърза реакция при проблемни или рискови ситуации. 

В сградите на детските градини и училищата се извършват проверки, за да се отстранят евентуални пропуски в охраната и пропускателния режим. Преди старта на новата учебна година, а и след това полицията ще извършва системен контрол относно забраната за продажба на алкохол и тютюневи изделия на деца и присъствието на малолетни и непълнолетни в питейните и увеселителни заведения.

Мерки за пътната безопасност на учениците са набелязани в рамките на  традиционната превантивна акция под наслов „Децата тръгват на училище. Да ги пазим на пътя!”, която ще продължи до 31 октомври. Още в първия учебен ден полицейското присъствие в районите на училищата ще бъда заселено. Направени са графици, чрез които ще се осигури дежурство на полицейски сили в пиковите часове, когато децата отиват или се връщат от училище.

В цялата страна дните от 25 септември до 1 октомври са обявени за Седмица за превенция на детската пътна безопасност, а 30 септември - като Ден на превенцията.

Повече превантивни материали, информация и телефони за връзка с инспекторите в Детска педагогическа стая са публикувани на адрес www.detskasigurnost.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар