вторник, 26 септември 2017 г.

За 16-и път церемония за Международния ден за достъп до информация

За 16-и път т.г. в НДК София ще станат известни имената на победителите в церемонията по повод Международния ден за правото да знам – 28 септември, провеждан у нас по инициатива на Фондация „Програма достъп до информация“. Събитието стана възможно благодарение на подкрепата, която ПДИ получи в рамките на кампанията за набиране на средства през платформата Indiegogo: https://igg.me/at/irtkd2017-Bulgaria/x и по банков път. Международният ден на правото да знам отбелязва създаването на Международната мрежа на застъпниците за свобода на информацията (www.foiadvocates.net) на 28 септември 2002 г. в София. През октомври 2015 ЮНЕСКО обяви 28 септември за Международен ден на всеобщия достъп до информация.

Димитър Пецов от гр. Силистра, номиниран от Калина Грънчарова, координатор на ПДИ за област Силистра, тази година е предложен „за проявена упоритост и последователност при търсене на информация по реда на Закона за достъп до обществена информация, за гражданската позиция, изразена с организацията на информационна кампания  и активност по отношение на работата на местната власт в Силистра.  

Журналистът на свободна практика ползва ЗДОИ не за първи път – миналата година той получи отговор по две подадени от него заявления – от Езиковата гимназия в Силистра – за стипендиите на учениците, и от община Силистра – за разходите по представянето на книга на местна авторка. Той е в компанията на други активни граждани, сред които и специалистка по медицинско право, изпратила 147 заявления за достъп до обществена информация до всички районни, окръжни и апелативни съдилища, събирайки информация за всички граждански дела, образувани срещу болнични заведения и лекари от пострадали, поискали обезщетения за лекарски грешки.

В предишни години е имало също силистренци, номинирани в различни категории („Гражданин“, „НПО“, „Институция“, „Журналист“, „Катинар“, „Вързан ключ“) за активност във връзка със Закона за достъп до обществена информация, първият вариант на който е приет през лятото на 2000 г., а последните промени са от 2015 г. Това са гражданинът Костадин Георгиев, журналистките Калина Грънчарова и Росица Стефанова, неформалната група „Силистра диша“, община Алфатар и др. В особено интересната категория „Вързан ключ“ прави впечатление, че редом с Народно събрание и Министерски съвет на Република България са номинирани няколко общини: Столична, Севлиево и Пловдив, както и Агенция „Митници“

Няма коментари:

Публикуване на коментар