понеделник, 4 септември 2017 г.

Концерт по „Уестсайдска история” на 12 октомври в Силистра „Уестсайдска история“ (на английски: West Side Story) е американски музикален филм, излязъл по екраните през 1961 година, режисиран от Джеръм Робинс и Робърт Уайз с участието на Натали Ууд, Ричард Беймър, Ръс Тамблин, Рита Морено и Джордж Чакирис в главните роли. Сценарият, написан от Ърнeст Леман, е адаптация по едноименния мюзикъл поставен на Бродуей през 1959 година, който от своя страна е съвременна разработка по класическото произведение „Ромео и Жулиета“ на Уилям Шекспир. Филмът представя съвременна трактовка на темата от славната шекспирова пиеса, за враждата между родовете Монтеки и Капулети. Тук съперничеството е между нюйоркските младежки групировки (банди) назоваващи се „Ракетите“ и „Акулите“. Първите са представители на белите американци, а вторите са пуерторикански имигранти. Напрежението се покачва, предвид пламналата любов между представители на двете групи. „Уестсайдска история“ е големия победител на 34-тата церемония по връчване на наградите „Оскар“, където е номиниран за отличието в цели 11 категории, печелейки 10 от тях, включително за най-добър филм и за най-добър режисьор.[1][2] С „Оскар“ за поддържащи роли са удостоени Рита Морено и Джордж Чакирис. Двамата печелят и награди „Златен глобус“ в същата категория.[1] „Златен глобус“ е присъден и на филма в категорията за най-добър музикален филм.[1] За времето си, произведението се нарежда на второ място по брой спечелени статуетки „Оскар“ след епоса „Бен-Хур“ (1959), който е с 11 награди. През 1997 година, „Уестсайдска история“ е селектиран като културно наследство за опазване в Националния филмов регистър към Библиотеката на Конгреса на САЩ.[3]

УЕСТСАЙДСКА ИСТОРИЯ” НА СЦЕНАТА НА ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР СИЛИСТРА
Драматичен театър Силистра. 12 октомври, четвъртък, 19  часа. Гостуват Орлин Горанов и Орлин Павлов,  в партньорство с Еделина Кънева от Национален музикален театър София, с концерт спектакъла „Уетсайдска история” по мюзикъла на Ленард Бърнстейн. Съпровод на оркестъра на Държавна опера Бургас с диригент Йордан Дафов, както и с участието на хора на операта под диригентството на Невена Михайлова. Билети на касата на Драматичен театър Силистра. За контакти: 0878 498549 и 0885 094542.

Уикипедия
 „Уестсайдска история“ (на английски: West Side Story) е американски музикален филм, излязъл по екраните през 1961 година, режисиран от Джеръм Робинс и Робърт Уайз с участието на Натали Ууд, Ричард Беймър, Ръс Тамблин, Рита Морено и Джордж Чакирис в главните роли. Сценарият, написан от Ърнeст Леман, е адаптация по едноименния мюзикъл поставен на Бродуей през 1959 година, който от своя страна е съвременна разработка по класическото произведение „Ромео и Жулиета“ на Уилям Шекспир.  
Филмът представя съвременна трактовка на темата от славната шекспирова пиеса, за враждата между родовете Монтеки и Капулети. Тук съперничеството е между нюйоркските младежки групировки (банди) назоваващи се „Ракетите“ и „Акулите“. Първите са представители на белите американци, а вторите са пуерторикански имигранти. Напрежението се покачва, предвид пламналата любов между представители на двете групи.  „Уестсайдска история“ е големия победител на 34-тата церемония по връчване на наградите „Оскар“, където е номиниран за отличието в цели 11 категории, печелейки 10 от тях, включително за най-добър филм и за най-добър режисьор.
С „Оскар“ за поддържащи роли са удостоени Рита Морено и Джордж Чакирис. Двамата печелят и награди „Златен глобус“ в същата категория. „Златен глобус“ е присъден и на филма в категорията за най-добър музикален филм. За времето си, произведението се нарежда на второ място по брой спечелени статуетки „Оскар“ след епоса „Бен-Хур“ (1959), който е с 11 награди.  През 1997 година, „Уестсайдска история“ е сред предложенията за културно наследство за опазване в Националния филмов списък към Библиотеката на Конгреса на САЩ. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар