вторник, 19 септември 2017 г.

За актрисата Гинка Станчева и за ...иширковската й връзка


Назаем от профилите във Фейсбук: 

Кметство Проф. Иширково: Въпрос към  към иширковските ученици, родители, общественост: Знаете ли как артистката Гинка Станчева е свързана със село Проф. Иширково?"


Мария Йовчева: Всеки, който е прочел книгата на Господин Великов за село Професор Иширково би следвало да знае! Аз зная, че свекър й Денко Пейчев Косев, доктор на юридическите науки е от селото ни! Ако греша, моля да ме поправите!

Петкана Колева: Гинка Станчева е иширковска снаха. Нейния съпруг Пейчо Дянков и Пейчо Балушев от Иширково са деца от брат и сестра, т.е. първи братовчеди. Двамата са кръстени на един и същ дядо.
----
Из През 1957-а в Кан: Гинка Станчева засенчва Елизабет Тейлър на Стефан ТОДОРОВ в www.nabore.bg„Сред незабравимите филми с участието на актрисата Гинка Станчева са Земя”, Любимец 13”, Специалист по всичко”, сериала „Нощем с белите коне”, както и първата БГ сапунка „Семейство Калинкови”. С ролята си на Цвета от „Земя” с режисьор Александър Жандов Гинка Станчева омайва кинофестивала в Кан през 1957 година: 23-годишната тогава българка се появява на премиерата в българска народна носия и омагьосва артелита в операта, където текат прожекциите. Сред знаменитостите на фестивала е самата Елизабет Тейлър, която в проява на ексцентричност дава прием с живи лъвове в клетки. Председател на журито е писателят Андре Мороа.

С Пейчо Пейчев, син на българин и италианка, завършват заедно ВИТИЗ и заминават по разпределение в Благоевград. Всъщност разпределеният е Пейчо, а Гинка следва повика на сърцето си и отказва предложения за Бургас. На провинциалната сцена двамата играят Ромео и Жулиета. Той е най-голямата, първата и единствената любов на красавицата от Кан. Обичат се и се ревнуват с огромна сила. Пейчо нарежда да свалят неин портрет от витрината на Младежкия заради разголената й гръд. Стругованото тяло на актрисата е снимано в образ от „Ричард ІІ”, където бюстът й „изтича” през деколтето.

Върволицата от зяпачи е огромна. „Как може да търпиш подобно нещо!”, негодува съпругът й и нарежда на персонала да свалят портрета. Почти няма българска актриса, която може да се похвали с талията на Гинка. Дори във Франция хвърля в тъч привикналите към слаботелесност магазинерки, докато си избере споменатата официална рокля. „Твоята талия е като китка магданоз. Направо си конкуренция на Скарлет О`Хара”, шегува се с нея музикант от театралния оркестър.

Гинка Станчева твърди, че със съпруга си остават влюбени до последния му час. И до днес актрисата сякаш чува почукването на бастунчето, с което Пейчо е в залеза на живота си, сломен от левкемия. Понякога актрисата се отдава на мисълта, че отсъствието на партньора й е временно.“


Няма коментари:

Публикуване на коментар