сряда, 20 септември 2017 г.

В Тутракан отбелязаха 130-ата година на печатното дело в града



В обновената изложбена зала на Исторически музей Тутракан бе представено поредното му издание – книгата „Там, край реката...“ на автора Александър Димитров – уредник в музея. То бе заедно с честването на 130-ата година на печатното дело в Тутракан, както още на две годишнини: 55 г. в. „Тутракански глас“ и 10 г. от третото възраждане на в. „Напредък“.


Творбата на младия автор е спомоществователствана от проф. д-р Иван Гаврилов – хирург от София. Поздравление до него бе поднесено от областния управител на област Силистра Ивелин Статев, заедно с подарък послание – книгата „Съхранена памет“, издадена за пръв път преди две години по повод 75-ата година на Крайовската спогодба между Кралство Румъния и Царство България, възвърнала Южна Добруджа към майката родина.

Поздравления също:  от Негово Преосвещенство Тивериополският епископ Тихон – специален гост като дългогодишен приятел на град Тутракан, както и от кмета на общината д-р Димитър Стефанов. В тържеството участваха църковни отци, с чиято благословия е издадена книгата; приятели, роднини, любители на краеведската дейност – всички те участваха в представянето, за което послание бе изпратено и от Русенския митрополит Наум.

За годишнината на печатното дело, чието начало е с в. „Бряг“ от 1885 г., говори Екатерина Николова от Исторически музей Тутракан, припомняйки, че в историята му има 17 заглавия на отделни вестникарски издания, две от които – вестниците юбиляри, са актуалните в момента. Стана ясно още, че в края на 19 и начало на 20 в. в Тутракан е имало три печатници, в които са печатани книги от световни автори, екземпляри от които и сега има в каталозите на библиотеки от целия свят.

Книгата „Там, край реката…“ с два акцента: православен храм „Св. Николай“ и разкази, свързани с известната т.нар. Рибарска махала, бе представена от директора на музея г-н Бойчев. Авторът на книгата – правистът Александър Димитров, е работил върху нея една година, изследвайки документи и сведения за уникалния архитектурен ансамбъл „Св. Николай Чудотворец“, замислен като „Св. св. Кирил и Методий“.

В тържеството бе вписано и поднасяне на поздравления от областния управител и от Дружеството на Съюза на българските журналисти за област Силистра на главните редактори на вестниците с юбилеи – Калина Грънчарова – в. „Тутракански глас“, и Тамара Спасова – в. „Напредък“ (и двете отдали по десетилетие начело на любимите си издания). Като членове на СБЖ всяка от дамите, единствени в града журналистки, преди време получи и по една от най-големите награди на журналистическата организация – „Плакет“ (за г-жа Грънчарова) и „Златно перо“ (за г-жа Спасова).

Няма коментари:

Публикуване на коментар