петък, 29 септември 2017 г.

Община Алфатар, РУО на МОН и Димитър Пецов („Златен ключ“) сред отличниците на ПДИ по ЗДОИ

Д. Пецов - третият отдясно наляво, заедно с останалите наградени, както и с д-р Жулева - изпълнителен директор на ПДИ
За 16-и път т.г. в Клуб  „Перото“ в НДК София бе проведена церемонията по повод Международния ден за правото да знам – 28 септември, провеждан у нас по инициатива на Фондация „Програма достъп до информация“, решение за която бе взето през 2002 г. по повод проведен тогава тематичен форум с участието на представители на различни страни, включително от далечни дестинации като Индия, Мексико и ЮАР, както припомни д-р Гергана Жулева, съосновател и изпълнителен директор на неправителствената организация.

От проведените награждавания стана ясно, че за пръв път представител от Крайдунавска Добруджа – философът по образование Димитър Пецов (той е една от 45-те номинации в 6 категории, като в гражданската бяха пет предложенията), получи една от големите награди – „Златен ключ“, в категорията „Гражданин, ползвал Закона за достъп до обществена информация“ във връзка с въпроси, зададени към община Силистра по повод реализацията на малък инфраструктурен проект, както и за проява на гражданска позиция, изразена с организация на информационна кампания по отношение на работата на местната власт в Силистра.

В една друга категория – за институция, изпълняваща правилно и в срок ЗДОИ, община Алфатар и РУО на МОН Силистра бяха също номинирани за награда в обща група от 36 организации. „За подобряване на системата за прозрачност, за бързите отговори на заявления, доказателство за което са резултатите в рейтинга на ПДИ на активната прозрачност на институциите“ община Алфатар бе с почетна грамота през 2014 г., каквато тогава За активно използване на Закона за достъп до обществена информация по повод разрешаването на проблема с безстопанствените кучета в Силистра“ получи и силистренецът Карен Кузуян. Същата награда миналата година бе отредена на неформалната група „Силистра диша“

Събитието т.г. стана възможно благодарение на подкрепата, която ПДИ получи в рамките на кампанията за набиране на средства през платформата Indiegogo и по банков път от една корпоративна структура, от четири анонимни дарители, както и от други благодетели. Международният ден на правото да знам отбелязва създаването на Международната мрежа на застъпниците за свобода на информацията (www.foiadvocates.net), създадена преди 15 години в София. През октомври 2015 световната организация ЮНЕСКО обяви 28 септември за Международен ден на всеобщ достъп до информация.

В предишни години е имало също силистренци, номинирани в различни категории („Гражданин“, „НПО“, „Институция“, „Журналист“, „Катинар“, „Вързан ключ“за активност във връзка със Закона за достъп до обществена информация, първият вариант на който е приет през лятото на 2000 г., а последните промени са от 2015 г. Това са гражданинът Костадин Георгиев, журналистките Калина Грънчарова и Росица Стефанова, неформалната група „Силистра диша“,  и др.  

От направения преглед по темата за достъп до информация научаваме, че в момента в 113 страни по света има законодателство, което е 3 пъти повече от преди 15 години. „Благодарение на отворените данни в интернет сега всеки гражданин може да бъде журналист – от кафенето и от обществения транспорт, споделяйки в социалните мрежи“, каза д-р Жулева при откриването на форума в НДК. Новият проблем по този повод е  отговорността при ползване на информацията, тъй като тя подлежи на повторно ползване и анализ. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар