вторник, 26 септември 2017 г.

Чудотворна икона "посети" Тутракан

Отец Илия Тонков с послушника Виталий
от манастира в Байтал,
  придружаващ иконата в България
Назаем от ФсБ-профила на Тамара Спасова 

В Тутракан на 25 септември пристигна 200-годишната чудотворната икона на Пресветата Богородица, наречена Одигитрия Байталска по името на манастир в село Байтал в Одеска област, Украйна. Иконата е предложена на вниманието на вярващите в храма "Св. Николай" и ще бъде на разположение до обяд на 27 септември. 

Според публикация в интернет страницата на "24 часа" от преди месец: "Оригиналът на чудотворната икона на Божията Майка "Одигитрия Байталска" се съхранява в манастира "Рождество на Света Богородица" в село Байтал, Одеска област, Украйна. Според вярванията чудотворната икона помага на страдащите, на семейства, които искат да имат деца, за връщане на синовете и дъщерите при семействата им и за успешно приключване на съдебни спорове.

Тя е намерена близо до село Байтал, Одеска област през 2005 година, откъдето е и името й "Пътеводителка Баайталска". В този красив район в гората, около 1700 година се е намирал манастир. Предполага се, че иконата е една от светините, които са били в древната обител. Според реставраторите, които са работили върху нея след откриването й, тя е на повече от 200 години. Иконата е помогнала на много хора досега. Известни са немалко чудеса, които са се случили след молитви на "Одигитрия Байталска" в различни градове като Киев, Одеса, Москва и др. Силата на чудотворната икона е помагала неведнъж на страдащи и семейства, които искат деца.

Няма коментари:

Публикуване на коментар