понеделник, 4 септември 2017 г.

Тутраканка представи книга за таврийските българи по семейни спомени

Назаем от Калина Грънчарова: В Тутракан бе представена новата книга на Анастасия Якова Наказания без престъпления, посветена на трагичната съдба на таврийските българи, чийто потомък е тя. В нея авторката работи по спомените на своята майка - Дуся Кирилова, която през м. май навърши 90 г., като се позовава също и на други източници, както ина свои разследвания. 

На представянето присъстваха кметът на община Тутракан д-р Димитър Стефанов, председателят на ОбС Тутракан Данаил Николов, почетният консул на Монголия у нас д-р Камен Милков, Радослав Симеонов, - уредник в Исторически музей-Добрич, автор на предговора, заедно с Адриан Василев - неин съредактор на книгата; д-р Анатолий Кънев от КПД Родно Лудогорие, директорът на Исторически музей Тутракан Петър Бойчев, много приятели на авторката. Събитието започна с песен за българката, изпълнена от Радка Иванова от с. Шуменци, а в края бе поднесен венец пред паметника на ген.Пантелей Киселов. Анастасия Якова почерпи с торта и шампанско и за 70-годишния си юбилей.

В минутите преди началото на тържеството за 101-та година от Тутраканската епопея на Добруджанския фронт областният управител Ивелин Статев също поздрави г-жа Анастасия Якова от Тутракан за нейната втора книга „Наказания без престъпления“. Той изрази своето възхищение от добре свършената краеведска дейност по една малко разработена – за таврийските българи, пожела й и занапред да има желанието и куража да работи по въпроси, по които си заслужава да се пише в името на паметта и на приемствеността между поколенията. През зимата Областна администрация Силистра съдейства на Якова да осъществи контакт с издателя си в Русе, за да бъде осъществена волята на спомеществователя на книгата д-р Иван Гаврилов от София.



Няма коментари:

Публикуване на коментар