събота, 30 септември 2017 г.

На църковна служба и на събор в Бръчма - съставно село на кметство Българка

В съставното на кметство Българка село Бръчма бе проведен вторият празник „На мегдана, край чешмата”, който тази година бе посветен и на 155-ата година на местния православен храм „Св. Великомъченик Георги Победоносец” – един от първите в района и сред над 50-те духовни обители в рамките на Доростолска епархия.

По покана на кметския наместник Тодор Маринов, заедно с църковното настоятелство с председател отец Добри и на настоятелството на НЧ „Христо Ботев” с участие в празника се отзоваха  Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий – почетен гражданин на Силистра, инж. Тихомир Борачев – зам. кмет на община Силистра, кметовете на село Айдемир – инж. Денчо Денчев, и на село Срацимир – Георги Костадинов, както и хорът при православен храм „Св. св. първоапостоли Петър и Павел” Силистра с диригент Йорданка Димова. С поздравителен адрес празника уважи и областният управител Ивелин Статев, както до църковното, така и до читалищното настоятелства.

Специално внимание по време на църковната служба бе отделено на най-новата придобивка на силистренската катедрална църква – изящната икона на св. Георги, подарена наскоро от проф. д-р Иван Гаврилов по време на посещението му в Силистра във връзка с годишнината на Крайовската спогодба, възвърнала Южна Добруджа към майката родина България. За всички участници в празника е даден курбан, а 7 фолклорни групи от Силистра, Българка, Срацимир, Богорово и Голеш се включиха в събора в чест на традициите на Бръчма, където в момента живеят около 60 души.






Храмът на селото е започнат като градеж пет години след откриването на първото училище в селото през 1855 г., а е осветен две години по-късно – през 1862 г. В селото има над 30 публични чешми, като в част от дворовете са образувани малки езерца с плуващи в тях рибки. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар