четвъртък, 21 септември 2017 г.

Тутракан поиска да стане град на българската бойна слава








Тържествено заседание на Общински съвет Тутракан на 21 септември - празник на града, открито от неговия председателя Данаил Николов. 

77 години след възвръщането на Южна Добруджа към майката родина България. В резултат на Крайовския мирен договор от 7 септември 1940 г. Тутракан е първият освободен от българските войски град.  

Слово на кмета д-р Димитър Стефанов. По решение на съветниците – връчване на награди: на проф. д-р Иван Гаврилов – лекар, патриот, дарител – най-новият почетен гражданин; на учителката Мария Кирякова – почетен знак на община Тутракан; грамоти от кмета на общината за Аурел Стоянов – художник, Толга Кантаров – ученик фотограф и Димо Денчев – бизнесмен и общественик. 

Общинските съветници гласуваха решение за съгласие гр. Тутракан да стане "Град на Българската бойна слава" и възложиха на кмета д-р Димитър Стефанов да подготви необходимите документи за пред президента, Народното събрание и Министерския съвет за издаване на Указ.

Поздравления от присъствалите гости: от заместник-областния управител на област Силистра Стоян Бонев и от областния управител на област Разград Гюнай Хюсмен; от народния представител Александър Сабанов - депутат от област Силистра, от гостите от румънското село Кирнодж - побратим на Тутракан, и др. Поздравителни адреси от президента Румен Радев, от евродепутатите Емил Радев и Асим Адемов; от народния представител Алтимир Адамов - депутат от област Силистра; от кметове на общини и от председатели на общински съвети от няколко области (сред тях и чл. кор. проф. Христо Белоев от Русе, също гост на събитието), както и от други лица и институции.

В тържеството участваха представители на органите на местното самоуправление от общините Дулово, Кайнарджа, Алфатар, Главиница и Ситово. Към гостите се присъедини и актрисата Искра Радева, приятел на Тутракан. Поздравителна програма от певци от местната певческа школа на Доротея Бальовска. Новият почетен гражданин проф. Гаврилов благодари за оказаната му висока чест, която се оказа изненада за него, и направи поредни дарения - книги за двете средни училища в града, икона за криптата на Историческия музей, финансови средства за издаването на книгите на двама местни автори - "Наказание без престъпление" на Анастасия Якова и "Там, край реката..." на Александър Димитров (бел. ред-те вече са факт и бяха представени пред тутраканци); картина за Община Тутракан. Стипендиите в размер на по 5 хил. лв. за СУ "Йордан Йовков" ще са на името на Румяна Раднева, а на СУ "Христо Ботев" - на ген. Пантелей Киселов, на когото признателните тутраканци изградиха преди години паметник пред ритуалната зала в града.



Няма коментари:

Публикуване на коментар