петък, 1 септември 2017 г.

След 400 медала за 12 години - Спортно училище „Дръстър” Силистра откри 13-ата си нова учебна година


На 1 септември Спортно училище „Дръстър” Силистра откри с над 170 ученици поредната си учебна година. Директор на единственото по рода си училище в област Силистра е Петър Цветков, а негов заместник е Галя Илиева. В тържеството участваха областният управител Ивелин Статев, който приветства учителите и учениците; зам. кметовете на община Силистра Тихомир Борачев и Мирослав Тодоров.

В церемонията се включиха също заместник-председателят на ОбС Силистра Иванка Ташева, заедно със Славянка Стоянова – председател на постоянна комисия по образование, и Марин Ботев – началник на отдел в РУО на МОН. Поздравителен адрес до СУ Силистра изпрати министърът на спорта Красен Кралев. Поздравление към настоящите ученици поднесе лично възпитаникът на училището Рустислав Добрев – европейски медалист и настоящ студент в София.
 
През лятото на 2005 година Общинският съвет в град Силистра взе решение за разкриване на Общинско спортно училище, на мястото на закритото 15 години по-рано учебно заведение със същото предназначение. В Държавен вестник, брой 60 от 22 юли 2005 година е обнародвано създаването му от образователното министерство.
 
Идеята за име на училището ни „Дръстър”, чийто първи випуск е през 2010 г., е със заповед от 16 август 2006 г. на министъра на образованието и науката. На 17 януари 2008 година за пръв път са излъчени 10-те най-добри спортисти на училището за 2007 година. През първите си 12 години възпитаниците на СУ „Дръстър” Силистра са спечелили общо над 400 медала от държавни и международни първенства, както и от турнири, а 13 са държавните рекорди. Над половината от завършващите продължават да учат във ВУЗ, вкл. в НСА в София.

На два пъти през годините е получена придобивка от МОН и Община Силистра - училищен автобус за пътувания по състезания и за извозване на ученици от селата Айдемир и Калипетрово. Успешно са разработени и защитени различни училищни проекти към МОН - за училищна униформа, по мярка „Без свободен час”, по програма „Българските библиотеки - съвременни центрове за четене и информиране”, във връзка с проект „Ремонт и реконструкция на спортни площадки” и др. Училището разполага със спортна площадка с изкуствена настилка.    

Няма коментари:

Публикуване на коментар