четвъртък, 14 септември 2017 г.

Слова и награди на Кръстовден - Празник на Силистра





14 септември. Кръстовден. Празник на Силистра. Тържествено заседание на Общински съвет Силистра, открито от неговия председател д-р Мария Димитрова. Слова за празника от кмета д-р Юлиян Найденов, от областния управител Ивелин Статев и от Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Амвросий.
Поздрави от представители на делегации от побратимени градове от други страни – Ржев (Русия), Слобозия и Кълъраш (Румъния), Велес (Македония), Сакурагава (Япония). Сред гостите бяха дългогодишният председател на ОбС Силистра и директор в продължение на десетилетия на ХЕИ Силистра д-р Марин Пейчев, дългогодишният кмет на общината (1976-1986) Йордан Нейков, почетният гражданин Стоян Дечев и др. Музикалните поздрави бяха от МС До, Ре, Ми и от двама невръстни силистренци от ДГ Нарцис, изпълнили патриотични стихотворения.

Награждаване по решения на Общински съвет Силистра: по предложение на Инициативен комитет с председател Златко Нотев - нораиус, за почетен гражданин – Александър Парашкевов (митрополит Амвросий, който от 8 години е духовен водач на древнопросиялата Доростолска епархия и под чието ръководство са над 50 храма в Силистренска и в Добричка околии); за граждански заслуги – по предложение на Инициативен комитет от Клуб за народни хора, за награда за обществен принос за Симеон Симеонов (хореограф, 45 г. стаж, вкл. като гл. худ. р-л на ансамбъл Добруджа при община Силистра, автор на 7 танца), по предложение на Инициативен комитет от Клуб Тони старт, за награда за обществен принос за Тодор Кърджиев – автомобилен спорт (сред основателите на местен авто клуб и на авто крос Калипетрово), Георги Нарлев – съдия по футбол, председател на ОС на БФС Силистра (50-годишен юбилей); студентка на годината - Катрин Георгиева от Филиал Силистра на Русенски университет Ангел Кънчев“. 

От свое име и от името на Клуб за изворна народност при НЧ „Доростол“ неговата организаторка Мария Христова подари на г-жа Токагаши от японската делегация женски народен костюм, подобен на който известната фолклористка, носител на една от наградите на община Силистра за 2016 г., е дарила на други пет адресата, вкл. в съседна Румъния, на фестивала „Еврофолк“ и др.

Празникът на Силистра продължава тази вечер на пл. „Свобода“ с тържествена част и музикално-танцова програма. Началото е в 18,30 ч. Празничният ден започна със света литургия в православния храм „Св. равноапостоли Петър и Павел с участието на областния управител Ивелин Статев, на неговия заместник Стоян Бонев и на главния секретар Елена Томова, както още на представители на община Силистра, на гости на града за празника, и на много граждани.

Няма коментари:

Публикуване на коментар