вторник, 12 септември 2017 г.

Първи рок фест в Секулово

По Димитър Пецов, Фейсбук

Още едно място на картата на Силистренска област и на България - проведеният на 9-и септември фестивал в село Секулово "Enigma rock" записа страница в историята на рок събитията. А написаното на тази страница е дело на писателя и блогъра, на администратора, и не е пресилено да кажем авантюриста от Боби Ейнджъл, който също е и секретар на местното читалище. 
А за организирането на подобно събитие се изисква човек с такъв профил – който да повярва, че на това отдалечено, „неразработено” място е възможно да се случи подобно нещо. Или по-скоро той направи така, че да се случи. И успя. За броени месеци убеди хората, че провеждането на рок събитие на това място си струва усилията. Мобилизира необходимите хора, фирми и институции и Енигма рок фест в село Секулово стартира. Независимо от проблеми с озвучаването и техниката, забавили и променили графика на групите, които излизаха на сцената, разположена на стадиона в селото. 
Но това не обезсърчи организаторите и изпълнителите. Включително и малкият брой публика, който не се увеличи драстично до края на събитието. А то разчиташе основно на гости от други населени места, които явно все още не бяха чули или пък не бяха повярвали, че в село Секулово, област Силистра, може да се случи подобно нещо. 
Но тези, които бяха чули и повярвали в идеята, бяха намерили начин да бъдат там. Сред тях бяха бившият кмет на Каварна Цонко Цонев – Кметъла, първият, който превърна преди време едно място, смятано за не толкова значимо на картата на България, в сцена за изява на световно известни музиканти. Както и кметът на сегашната дунавска рок столица Тутракан, д-рв Димитър Стефанов. 
И присъствието на приятели, тръгнали от нищото, но повярвали в идеята, зареди с оптимизъм атмосферата. С допълнителен заряд наситиха атмосферата и рокерите, тръгнали от Силистра не просто нанякъде, а именно да огласят съвсем по рокерски стадиона в Секулово с мощния рев на моторите си и да поздравят приятелите рокаджии. 
Това общо взето бе отборът на оптимистите – приятели на рока и подкрепящите събитието, смятащи че рокът е стойностната музика, която трябва да се слуша. Вярващите в Боби. Не всички бяха от отбора на оптимистите обаче. Оказа се, че кметът на село Секулово е бойкотирал събитието, за което отнесе съответни „похвали” от сцената. И за голяма част от местното население това сякаш не беше подходящата музика. А и подходящото събитие. Още повече ако са очаквали да видят множество от хиляди хора да изпълва стадиона. 
Голяма част от дошлите предпочитаха сянката на тентите със скара-бира, разположени около стадиона. Но това не спира хора като Боби да вярват в бъдещето (на рока) и в това, което правят. Затова беше събрал на сцената в Секулово само млади български рок банди – бъдещето на този стил музика. Групи като Effect, Inflict,The a.x.e. project, Mirror, Black rose, Ignor the hate, Drive youre life, Sanitarium escape. 
Целта е ясна – да се утвърждават младите таланти. Фестивалът завърши със страхотен концерт на групата хедлайнер на събитието Sevi в малките часове и пред малцина вече останали фенове. Но надеждата, на тези които вярват, е, че фестивалът в Секулово ще се утвърди и развие, ще спомогне за утвърждаването и развитието на рок музиката в България. Предстои да видим. Достойни за уважение са обаче усилията на хората, които се опитват да го постигнат и написаха още една страница в историята на рока в България. Поздравления за ентусиазма и успех за следващия фестивал. 

В допълнение от ФсБ-профила Боби ЕйнджълПреди няколко дни осъществих своя мечта. Тя носи името Enigma RockДълго мога да разказвам за пътя, премеждията и енергията, които съпътстваха борбата ми за създаване на добруджанския рок фестивал, но не му е времето за това. Стигнах дотук, защото някой повярва в качествата ми, човек с авантюристка душа, също като мен - Николай Илиев. С негова подкрепа, и с изключителни музиканти и професионалисти като Свилена ИвановаRosen GeorgievSvetlana BliznakovaЕлица ИрибозоваСтанимир Ставрев Ставрев, Иван Неделчев и много други, днес Секулово живее втори живот. Благодаря на всички, замесени в организацията и реализацията на Enigma! Бъдете благословени!"

Няма коментари:

Публикуване на коментар