сряда, 27 септември 2017 г.

Българското председателство на СЕ на Европа е в европейска година на културното наследство


Назаем от ФсБ-профила на Цветана Игнатова

 
Над 100 мзейни специалисти от цялата страна и експерти от Министерство на културата дискутират в Силистра от 27 до 29 септември 2017 г. добри практики и иновативни форми за опазване и представяне на културното наследство.

Националната среща, която се провежда в зала 13 на Художествена галерия – Силистра, е в рамките на Европейските дни на наследството. Община Силистра е домакин на официалните събития, посветени на инициативата.

Заместник-министърът на културата Амелия Гешева откри срещата и приветства участниците. Тя подчерта ролята на музеите за културната програма на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 година, обявена за европейска година на културното наследство. Д-р Петър Миладинов запозна гилдията на музейните специалисти с акцентите на председателството и европейската година на наследството.

Поздравителен адрес до участниците в срещата изпрати министърът на културата Боил Банов. Домакини на форума са Регионален исторически музей – Силистра с директор д-р Николай Тодоров, Художествена галерия с директор Йордан Колев и Община Силистра, съвместно с Министерството на културата.

Заместник-кметът „Хуманитарни дейности” Денка Михайлова поздрави гостите и участниците във форума. Председателят на Сдружението на българските музеи Борис Хаджийски поздрави колегите си и организаторите. Зам.-министър Амелия Гешева благодари на Община Силистра за домакинството на Европейските дни на наследството и подари издания на Министерство на културата на директорите на Регионалния исторически музей Силистра и на Художествената галерия Силистра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар