сряда, 22 март 2017 г.

Взрив от волейболен доростолски възторг във физсалона на Езиковата в Силистра


Небивал възторг навръх „първа пролет” предизвика във физкултурния салон на Езикова гимназия Силистра победата на Волейболен клуб „Доростол” с 3:2, при резултати в геймовете: 25:20, 25:20, 19:25, 23:25, 15:13, във втория мач от финала на Висшата лига във второто по сила първенство при мъжете от спортния календар на Българска федерация по волейбол, чийто специален гост бе генералният му секретар Владимир Николов.  Мачът продължи близо два часа, по-точно 117 минути.  Силистренци играха само с един резервен играч, което наложи за кратко да влиза и самият треньор; в целия мач като либеро игра не титулярният състезател, а млада резерва, която се справи достатъчно добре, за допринесе за победата срещу "Хебър", понесъл първата си загуба в първенството. 

Доскорошният капитан на славния ни национален отбор би пътя до Силистра с призовете за най-добрите, защото при победа на гостите (при това втора, тъй като на 19 март като домакинстващ отбор пазарджиклии победиха доростолци с 3:1те щяха автоматично да станат шампиони, тъй като нямаше да има нужда от трети решителен мач. 

При така развилите се събития на 25 март в Пазарджик хебърци получават шанса да победят на собствен терен, но това единствено нейно величество съдбата знае дали ще се случи. Свидетели на красивата победа с интересно развитие - 2:0 за „Доростол”, 2:2 и тайбрек с победа за силистренци – 15:13, станаха областният управител Петко Добрев и кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов, Румен Атанасов от висшата съдийска колегия, както и десетки млади хора, които за пръв път от много години имаха възможност да подкрепят своите с познатия от десетилетия призив „Хайде, „Доростол”!”


Владимир Николов - вдясно,
 с треньора на силистренци Димитър Миланов
по време на вечерята в "Ривърсайд"

От профила във Фейсбук на топ волейболиста и настоящ висш администратор в БФВ Владимир Николов: „Станах свидетел на библейската история Как Давид (Доростол) победи Голиат (Хебър), защото това се случи в Силистра във физкултурния салон на Езикова гимназия Пейо Яворов". Волейболната среща между отборите на Доростол и Хебър завърши с победа на домакините с 3:2 след много емоции и обрати. Уникалното в случая беше разликата в желанието на двата отбора. От една страна имахме професионални играчи - 14 на брой с треньор и помощник треньор, със статистик и т.н., т.е. с всичко необходимо, направено по професионален начин. От друга страна имахме 7 състезатели и треньор, който по необходимост се пускаше на смяна и играещ президент на клуба. Само 7 състезатели, защото останалите са на работа и нямаха възможност да участват. 

И въпреки това, победата беше извоювана по категоричен начин. Залата (салонът) беше препълнен и хората подкрепяха своя отбор от началото на мача до последния съдийски сигнал. След мача хора близки до клуба на Доростол пожелаха успех на Хебър в последния мач с думите По-добри сте, заслужавате да се качите в СуперлигатаЗа мен това е един наистина положителен пример и повод за радост, че имах възможност да видя това чудо".Още веднъж искам да поздравя треньора Димитър Миланов и неговия отбор Доростол” Силистра”.

Подобни вълнения в колективните спортове силистренци не са изпитвали от края на м. май 2010 г., когато на финала в Североизточна аматьорска футболна група на ст. „Луи Айер” в крайдунавския град тогавашният Общински футболен клуб „Доростол пред 7 000 души публика победи убедително  с 2:0 „Лудогорец” Разград и дълго време това бе единствената загуба на зелените”  на футболния терен. Тогава силистренският тим стана зонален шампион, но после не се справи в „Б група и дори изпадна до областното първенство, за разлика от разградчани, поели пътя към големия футбол, вкл. и в Европа. (Да не се връщаме към още по-славно минало - 1984 г. Ст. Васил Левски в София. Финал за Купата на Съветската армия - кой мислите е съперник на "Левски" София - "Доростол" Силистра).

Емоции като на волейболното игрище през март 2017 г. силистренци имаха и преди близо четвърт век, когато женският тим на Баскетболен клуб Доростол с младия си тогава треньор Лъчезар Тодоров жънеше успехи, както в България, вкл. финал за Купата и бронзов медал, но участва относително успешно и в мачовете за Купа Ронкети.

В днешно време в Силистра радост носят предимно подрастващите баскетболисти - неколкократни републикански шампиони, младите ни футболисти - зонален шампион през последните години; още - няколко плувци, състезатели по спортна стрелба и др. Напоследък като бомба дойде новината, че състезаващите се за СК „Динамикс” стрелци с лък - кадет, действащ лекар и световен шампион от Русе, станаха републикански шампиони при мъжете, побеждавайки по-елитни отбори.





Няма коментари:

Публикуване на коментар