вторник, 14 март 2017 г.

Комедията "Хайде, душко, убий ме" излиза на силистренска сцена


Драматично-куклен театър-Силистра ще представи на 15 март от 19.00 часа премиерата на най-новата пиеса от репертоара си, комедията на известния турски драматург Азис Несин - "Хайде, душко, убий ме". Режисьор на спектакъла е Мирослав Петкович - гост от театъра в гр. Куманово, Македония. Сценограф е Николай Нинов, а в пиесата са ангажирани актьорите Мима Дапкова, Таня Цветкова - гост от театъра в Русе, и Иван Самоковлиев.

"Това е една комедия, която за пореден път ни припомня, че за любовта няма граници и възраст. И ни разказва историята на две самотни жени, които очакват посещение на сериен убиец и изнасилвач", разказа режисьорът на спектакъла Мирослав Петкович. 

"Искам още да подчертая, че Азис Несин, който е сред водещите балкански писатели и драматурзи, е много лесен за четене с много хумор, но е много труден за режисиране. Благодаря на целия екип от силистренския театър, защото се справихме блестящо в подготовката на пиесата", допълни още режисьорът Мирослав Петкович. "Искам да обявя специални благодарности на техническите служби в Драматично-куклен театър-Силистра, с които направихме пиесата. Те са абсолютни професионалисти", каза и сценографът Николай Нинов.

Азиз Несин е един от известните турски писатели-сатирици. Бил е редактор е на множество сатирични вестници, а сред сред мишените на сатиричните му пиеси, разкази и романи са бюрокрацията, икономическото неравенство. В творбите си съчетава универсалните истини с тънко местно чувство за хумор. Азис Несин е носител на множество литературни награди в Турция, СССР, Италия и България. Произведенията му са превеждани на повече от 30 езика.

Няма коментари:

Публикуване на коментар