сряда, 29 март 2017 г.

Най-старото силистренско читалище си преизбра настоятелството

В зала 101 на Младежки дом Силистра бе проведено отчетно-изборно събрание на Народно читалище „Доростол 1870“, на което председателят на настоятелството Маргарита Любомирова представи дейността през последните три години за рамките на изтеклия мандат. 

Мултимедийна презентация разказа на участващите 103 членове на общото събрание и 32 пълномощници (общият състав на читалището е от 185 души).

Събранието преизбра читалищното настоятелство, вкл. и своя досегашен председател, като в него влизат бизнесменът Атанас Токушев, учителят Иван Занов, самодеецът Георги Иванов (кмет на село Сребърна) и Велико Боев. Избран бе нов състав на проверителната комисия: Николинка Николова – председател (досегашен председател бе д-р Румяна Манева), Й. Георгиев и Н. Калинова – членове.

През изминалото време са проведени няколко достойни чествания на формации към читалището: 50 г. на Ансамбъл за народни песни и танци „Силистра“ с главен худ. р-л Тихомир Лефтеров, 60 г. на сцена на Никола Касабов – музикант и р-л на вокални групи, 25 г. на Фолклорна група „Добруджа“, 15 г. на Вокална група „Ретро“ и 15 г. на Фолклорна група „Златен клас“. Предстои да бъде отбелязана кръгла годишнина на ДФГ „Добруджанче“, в ход е подготовката и за 150-а година от основаването на читалището (2020 г.).

За първи път от 2008 г. заедно с община Силистра и Смесен хор „Седянка“, благодарение и на сериозно спонсорство на земеделски кооперации и фирми бе проведен 12-ият Събор на хоровете от крайдунавските страни, на който специален гост бе кавалджията на планетата Теодосий Спасов.

Похвално е, че читалището работи все повече с млади хора в лицето на балерините от „ЛИДЕНС“ с р-л Лидия Маркарян, чиято прима Никол Радева е носител на десетки медали от родни и чужди фестивали и конкурси. През периода 6 са създадените и развитите рок-състави, които продължават славата на музикална Силистра. Проведена е дарителска акция за възстановяване на читалищната библиотека.

Възстановена е традицията чрез благотворителни концерти (Смесен хор „Седянка“) да се събират средства, защото държавната субсидия привлечените пари не са достатъчни за дейността на над 20-те състава. Има нужда и от обновяване на фонда от костюми в дрешника на АНТП „Силистра“, на хор „Седянка“, а и на останалите самодейни групи.

През настоящата година НЧ „Доростол“ ще разполага с бюджет от  127 750 лева, което е само с близо 1 000 лева повече от далечната вече 2008 г., а разходите са се увеличили, вкл. и за работни заплати (17,5 са щатните бройки в читалището).


В рамките на събранието настоятелството благодари на свои активисти за тяхната дейност през отчетния период, подарявайки им специални благодарствени адреси и сертификати, както и цветя. Направени бяха и незначителни промени в устава на НЧ „Доростол“, като не бе прието предложението да бъде върнато старата практика в ръководството да влизат и ръководители на състави, които са в трудово-правни отношения с читалището като институция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар