четвъртък, 9 март 2017 г.

Певци и танцьори от Силистра стоплиха сърцата на хиляди българи в Испания навръх 3 март

Представители на две силистренски формации – Балет Б2 с р-л Боряна Кьосева и Музикално студио ДО РЕ МИ с р-л Бонка Скорчелиева участваха с голям успех в концертите, включени в програмата Дни на българската култура в град Малага в Испания. Те са дело на Асоциация Малага- България 2010 с председател Петранка Костадинова и на нейния партньор Асоциация на Съседите с председател г-н Вега.

Откриването на програмата, посветена на националния празник 3 март бе в българското училище в испанския град в проява заедно с деца от училището, а по-голямата публична изява е в закрито помещение, макар че е била предвидена за открита площадка, но времето се е оказало неподходящо.

Силистренците Стефан и Румяна Жекови,
работещи в Испания,
също участваха в концертитеи в Малага
В концертите са участвали освен силистренци и състави на българи от Великобритания, Италия и Австрия, участвали с народни танци. Балет Б2 за втори път – предишният е преди две години, участва в тържествата в Малага, където има и голяма българска диаспора, вкл. силистренци. МС ДО РЕ МИ участва за пръв път. Гостуването в Испания стана възможно с помощта на община Силистра с нарочно решение на Общински съвет Силистра, както и с разходи на семействата на певците и танцьорите.

Балет Б2 на Кьосева – учител в СУ „Никола Вапцаров“, е носител на награди от различни конкурси и фестивали у нас и в чужбина – за последно в Румъния, а възпитаниците на Скорчелиева, учител в ОУ „Отец Паисий“, имат награди от изяви в Румъния, Чехия и Турция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар