събота, 4 март 2017 г.

Гражданска инициатива „Дунав мост Силистра – Кълъраш”: темата за моста да достигне до всички кандидати за депутати в 20-и МИР Силистра

Областният управител на област Силистра Петко Добрев участва в поредния делови форум, част от дейността на неформалната група „Гражданска инициатива „Дунав мост Силистра – Кълъраш”, целяща развитието на проекта за строителството на моста. По време на инициираната от нея тематична среща представителят на държавната власт заяви категоричното си намерение да работи активно за подписване на спогодба между министерствата на транспорта на България и Румъния. Той споделя мнението, че без този документ не е възможно да се реализира подобен инфраструктурен проект.

По неофициална информация, подобна спогодба за последно има от 1992 г., резултат от която са фериботни комплекси, вкл. между Силистра – Кълъраш – за съжаление неработещ, както и Дунав мост 2 при Видин - Калафат. Той уведоми участниците в срещата, както и няколко дни преди това медиите по време на среща с журналистите от крайдунавския град, че на този етап единственият документ между двете държави е подписаният през 2014 година меморандум. Този документ е основата за разписване на бъдещо споразумение за реализацията на проекта.

Следващите две години били оптималният срок за подписване на подобно споразумение. Преди две години завърши румъно-български проект, който разгледа 4 варианта за мост над река Дунав между двете страни, единият от които бе за района Силистра – Кълъраш, получил тогава одобрение като възможен и необходим, но впоследствие на междудържавно ниво не последва никакво развитие. В Силистра през м. ноември 2013 г. под егидата на президента (2011-2016) Росен Плевнелиев бе проведен форум, завършил с подписване между кметовете на Силистра и Кълъраш на Декларация за сътрудничество и съвместни усилия за изграждането на трети мост на р. Дунав при Силистра – Кълъраш на церемония в рамките на Съвета за развитие на регионите и националната инфраструктура към държавния глава.

На срещата с ГИ „Дунав мост Силистра Кълъраш“ силистренският областен управител подчерта също, че на този етап е необходимо силно лоби от страна на политиците и на местните власти в София и в Европа, за да бъде ускорен процесът по подписването на така необходимата и задължителна спогодба между България и Румъния за реализация на голямо съоръжение над река Дунав.

По време на срещата инж. Веселин Андреев, съпредседател на Гражданската инициатива, представи пред областния управител последователните стъпки, които са правени с цел ускоряване на процеса по евентуалната реализация на проект за строеж на мост над река Дунав при Силистра.Той подчерта, че една от основните заслуги на неформалната група в това отношение е събирането и окомплектоването на документация, свързана с работата по проекта през последните няколко години, подпомогната активно от експерти на Областна администрация Силистра и на местните власти в град Кълъраш (Румъния).

Гражданската инициатива е провела две срещи с представители на държавните и местни администрации от двата бряга на река Дунав - едната в Кълъраш, а другата в Силистра. От името на своите съмишленици  Веселин Андреев отправи апел към областния управител за съдействие по отношение на промяна на Областната стратегия за развитие, в която като водещ приоритет да бъде изведено строителството на моста. Подобно предложение ще бъде отправено и към кмета на община Силистра д-р Юлиян Найденов и към Общински съвет Силистра, съответно за промяна в Общинския план за развитие.

Участниците в срещата, членове на Гражданската инициатива, приеха единодушно решение, а именно: „Темата за строителството на Дунав мост Силистра - Кълъраш” да бъде поставена на вниманието на всички кандидати за народни представители в 20-и МИР Силистра в рамките на настоящата предизборна кампания с цел идеята и свързаната с него необходимост за бъдещо развитие на района в икономически и демографски план да получи широка разгласа и политическа подкрепа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар