понеделник, 6 март 2017 г.

Топ режисьор представя филм за силистренката Костадинка Кунева, гръцки представител в европарламента


Навръх Международния ден на жената 8 март в 19 часа в кино „Люмиер“ в София ще бъде премиерата на документалния филм на Иван Ничев „Нейната изповед“, посветен на силистренката родом Костадинка Кунева. През 2014 г. тя беше избрана от 300 хиляди гърци за техен представител в Европарламента чрез партия СИРИЗА.

Завършила е „История“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Заминава за Гърция през 2001 година. Работи като чистачка в метрото в Атина. Заради активната си синдикална дейност, в подкрепа на обикновените работници,  през 2008 година , неизвестни мъже я заливат с киселина. Този акт на насилие е оценен като най-жестоката атака срещу синдикален лидер от последните 50 години! Той дава повод за нови улични протести в продължение на започналите 2 седмици по-рано масови безредици. След възстановяването си Кунева продължава синдикалната си дейност.

В предаването „12+3“ на БНР, а и в една от националните телевизии (BiT) режисьорът Ничев, участвал, вкл. и като сценарист, в реализацията на 23 филма, обясни как е стигнал до идеята за филма: „Едно кратко съобщение някой от всекидневниците  което намери жена ми, работеща заедно с мене от години, го донесе и каза: „Знаеш ли, чувствам, че тази история има много-много интересна съдба и може да стане много интересен документален филм.“

Без да се замислям, веднага звъннах във Външно министерство на наши приятели, те ни свързаха с нашата посланичка,която ми даде мобилния телефон на Костадинка Кунева в Париж. Там българката продължава своето лечение и след телефонен разговор се разбрахме за първата дата, в която тя би могла да се срещне с мен във френската столица. Взех самолета и проведохме заедно с моята съпруга тридневен разговор с нея, за трудния й живот и за всичко, която тя чувства и усеща в този момент; след трите дена Кунева даде съгласието си да направим филм за съдбата на един човек, преживял много. 

Това е съдбата на жена, която ще разтърси всеки зрител с искреността си, с преживяванията с това е филм, който ще даде кураж на всички наши сестри, майки, дъщери, работещи като чистачки, гледачки на възрастни хора в чужбина; на всички, имащи мисълта, че заминаването в чужбина е някаква Аляска, някакво видение, че ще осъществи всичките им мечти. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар