събота, 4 март 2017 г.

Тодоровденски кушии в Алеково

На 4 март 2017 г. - ден, определен от православния християнски религиозен календар като Тодоровден, наричан от народа още "Конски Великден", в с. Алеково, общ. Алфатар, обл. Силистра в местността "Геленджик" бяха проведени "Кушии 2017 Алеково"  в един район с голяма историческа стойност за Алеково и България. 

Както всяка година, така и тази на това традиционно събитие присъстваха много гости и зрители. Сред официалните гости, уважили алековската традиция, бе и Янка Господинова - кмет на община Алфатар.

Инициативния комитет реши най-напред да се състезават елитните коне. Първо място заслужено спечели кон на име Алпиниян с водач Елеонора Георгиева. Тя получи по стара алековска традиция плат басма, парична награда и грамота. На второ място е кон на име Лавина на Янко Петров и трето място кон с име Мая на Неджедет Осман.

Класиралите се коне на първа гара са: кон Юлач на Емра Осман, кон Павлина на Петър Панев и кон Петра на Ришад Мехмед. На втора гара се класираха: Кон Мултинг, на Георги Красен - първо място; кон Бонджу на Ришад Ахмед - второ място, и на трето място кон Веска на Четин Акапи.

Провеждането на кушиите стана възможно благодарение на Янка Господинова, кмет на община Алфатар; на Драгомир Димитров; на Георги Драганов от "Дари лес", Йордан Стойчев и Съби Христов.

Информация по профила във Фейсбук на Алеково-читалище Пробуда.

Няма коментари:

Публикуване на коментар