четвъртък, 9 март 2017 г.

Панихида в памет на героите от 31 Силистренски пехотен полк - Железен


Във връзка със 72-рата годишнина от Дравската епопея и 113 години от създаването на 31-ви Силистренски пехотен полк – ЖЕЛЕЗНИЯ, в памет на героите ще бъде отслужена панихида в Катедрален храм „Св. св. първоапостоли Петър и Павел” на 10 март /петък/ 2017 г. от 11 часа Да сведем глави пред подвига и саможертвата на българските воини!

Дравската епопея е отбранителна операция на Българската армия по време на участието на България във Втората световна война срещу войски на Третия райх, настъпващи в района на Нагятад-Хересне в опит да създадат предмостие на северния бряг на река Драва в Унгария. Тя е част от отбранителната Балатонска операция на Червената армия от периода 6 до 21март 1945 г. На Първа българска армия с командващ генерал лейтенант Владимир Стойчев е поставена задача за упорита отбрана по северния бряг на р. Драва. 

С участието си 31-ви Силистренски пехотен полк – Железен през първия период на войната наброява 2 307 души, а загубите, дадени през Втората световна война - убити, ранени, безследно изчезнали, общо са 1 333 души, от тях убити – 291.  

Успешното провеждане на Дравската операция проваля настъпателните планове на Вермахта, спомага за създаване на условия за настъпателната Виенска операция на Червената армия и по този начин ускорява края на войната. Победата при Драва допринася за бойния престиж на Българската армия. Загубите на Българската армия наброяват 1 614 убити, а ранените са около 2 500.

Няма коментари:

Публикуване на коментар