сряда, 29 март 2017 г.

Софийски хирург дари икона и книги на ПМГ Силистра

В кабинета на Анелия Невска, директор на ПМГ „Св. Климент Охридски“ в присъствието на представители на Клуб „Млади възрожденци“ с председател учителката по история Маргарита Александрова бе проведен ритуал по връчване на поредното дарение по волята на проф. д-р Иван Гаврилов – хирург от София.

От негово име Светлана Великова – заместник областен управител, връчи специалния му подарък – изящна икона на „Свети седмочисленици“, сред които е св. Климент – патрон на най-старото средно училище в област Силистра, както и книги с патриотично съдържание.

В ритуала участваха 12-токласниците Росина Георгиева и Деян Белев, адресати на стипендиите със средства, осигурени също от професора дарител, връчени на ръководството на гимназията в края на миналата година. Тогава наведнъж по подобен начин за три учебни години напред са премирани по двама ученици – отличници, общественици и патриоти, от две силистренски средни училища (другото е ЕГ „П. Яворов“, наскоро също получило дар икона – на св. св. Кирил и Методий) и на двете средни училища в град Тутракан.

Проф. Иван Гаврилов е на 62 г. и е родом от област Монтана. Ломско. Завършва гимназия в гр. Монтана. От 35 г. работи в Торакална клиника в Национален център по онкология в София. Има три специалности – обща, гръдна онкологична хирургия (I над 450 операции годишно), във връзка с които е на сътворил над 360 дисертация публикации и рационализации.

Пред представителя на държавната власт в област Силистра г-жа Невска заяви най-новия успех на ръководеното от нея училище – включването в проект към Международното училище във Виена, където се изучават 93 езика, и в което ръководител на катедра „Природни науки“ е силистренката родом и възпитаник на ПМГ Магдалена Цавкова.

По нейна покана наскоро петима ученици с доказани резултати по английски език, водени от учителите си Снежа Славчева и Валентин Евтимов, гостуваха в училището в австрийската столица, което е към ООН, за да участват в проведения там международен форум.


Няма коментари:

Публикуване на коментар