вторник, 21 март 2017 г.

Български и румънски винопроизводители обменят опит в нов енологичен център край ГКПП Силистра

В новия енологичен център, изграден с европейски средства на територията на Винзавод „Остров“, който е до ГКПП Силистра на румънска земя, бе проведена една от първите срещи на производители на грозде и вино от двете страни съседки. По покана на ръководството на завода в лицето на бизнесдамата Оана Белу в нея участва и заместник областният управител Младен Минчев, редом с производители от Силистра и региона.

Придобивката е създадена по проекта „Трансраничен център по винарство и лозарство „Терасите на Дунав“, финансирана от ТГС 2007-2013 с подцентър в Силистра. Центърът покрива географска зона, включваща окръзите Констанца, Кълъраш, Телеорман и Гюргево в Румъния, както и българските административни области Силистра, Разград и Русе. От него могат да се ползват обаче всички административни единици по поречието на река Дунав от двете страни по румънското и българското поречие.








Специалисти по енология, дегустация и сомелиерство разкриха пред участниците в срещата тайните на румънското винопроизводство, вкл. и на територията на 12 хил. дка, колкото е масивът „Остров“, където има създадени и условия за посрещане на туристи с демонстрационна цел. Продължава събирането на колекция ат различни видове вина, произведени в България и Румъния, които ще бъдат показвани на гостите. Налице е и малък музей, чието обогатяване продължава, вкл. и с идеята известната експозиция „Мурфатлар“ да бъде преместена в Цунтъра, намиращ се близост до българо-румънската граница.

Няма коментари:

Публикуване на коментар