петък, 21 ноември 2014 г.

Инициатива „Заедно по – добри” на Експертния регионален съвет по проблемите на домашното насилие в Силистра

        Инициативата Заедно по – добри ще се проведе на 03.12.2014 г. от 17,30 ч. в салона на Община Силистра до Дунавския парк. Тя е на Експертен регионален съвет по проблемите на домашното насилие и се провежда в партньорство с Община Силистра и Центъра за обществена подкрепа към Женско сдружение „Екатерина Каравелова”.  За участие в инициативата са поканени представители на близо 30 институции, някои от които членуват в Експертния съвет.
          За доброто настроение на гостите ще се погрижат деца и младежи от вокално студио  „Мегатон” с ръководител Миглена Илиева, балетите „Мечтание” и Б 2 при СОУ Н. Й. Вапцаров с ръководител Боряна Кьосева,  Театрално студио към ОДК „Прах” с ръководител Ивелина Стоянова и  Вокално студио „Бяло – зелено – червено” към СНЦ „Багаин” с ръководител Румяна Вълчанова.

          В рамките на инициативата ще се проведе изложба базар с изделия, изработени от клиенти на Кризисния център и в Центъра за обществена подкрепа – Силистра, средствата от които ще бъдат използвани за подпомагане на клиентите на двата центъра.
         КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА КАМПАНИЯТА 
“16 ДНИ ПРОТИВ НАСИЛИЕТО НАД ЖЕНИ”?
       Международната кампания “16 дни против насилието над жени” e основана от първия Womens Global Leadership Institute, спонсорирана от Центъра за Женско глобално лидерство през 1991 г. Участниците избраха датите 
25 ноември – Международен ден против насилието над жени 
и 
10 декември – Международен ден на правата на човека
символизирайки връзката на насилието над жени и човешките права и наблягайки на факта, че насилието над жени е нарушение на човешките права.

Защо 25 ноември?

        25 ноември е обявен за Международен ден срещу насилието над жените на Първата среща на феминистките от Латинска Америка и Карибите, проведена в Богота, Колумбия през юли 18-21 1981 г. На тази среща се обсъдиха насилието, упражнявано върху жените – политически затворнички. На 25 ноември 1960 г. четири сестри са били убити от диктатора Трухильо в Доминиканската република. През 1999 г. Организацията на Обединените Нации официално обяви 25 ноември за Международен ден за премахване на насилието над жените.
         През 1989 г. Марк Лепайн започнал да стреля безразборно в университета в Монреал, като убил 14 жени и ранил 13 други. Преди да се самоубие, той оставил обяснително писмо, което съдържало тирада срещу феминистките, както и списък на 19 известни жени, които той особено ненавиждал. Женски групи от цялата страна организирали бдения, походи и възпоменателни служби. Федералните и щатските правителства взели мерки да се сложи край на насилието над жените. През 1993 г. една организация, наречена “Коалиция 6 декември”, създаде постоянен фонд за набиране на средства в помощ на жени, претърпяли насилие в семействата си, за да заживеят с децата си в безопасна и спокойна среда. Като последица от това масово убийство някои от майките на жертвите създадоха групи за ограничаване на законите за притежаване на оръжие и закони за изкореняване на продължаващото насилие над жените.
             На 28 октомври 2000 г. президентът Клинтън подписа закон за борба с домашното насилие и премахването на световния трафик на жени, насилствено принудени да проституират. Клинтън се произнася, че новия закон е “най-значимата стъпка, която ние някога сме предприемали, за да осигурим здравето и безопасността на жените в нашата страна и по целия свят”. От 2005 г. в България действа Закон за защита от домашно насилие, а Експертният съвет в област Силистра бе създаден през настоящата година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар