сряда, 12 ноември 2014 г.

ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА ТЕАТЪРА НА 14 НОЕМВРИ И В СИЛИСТРА


Добавете надпис
ДРАМАТИЧНО-КУКЛЕН ТЕАТЪР-СИЛИСТРА
се включва в инициативата на 14 ноември 2014 г. със спектакъла
„Хлапачката от 13-тия етаж“ от Мирча М. Йонеску от 18.00 ч.


Едно събитие посветено на театъра, на всички, които са отдадени на театъра, на всички които обичат театъра и имат симпатия към това изкуство.


НОЩ НА ТЕАТРИТЕ е част от инициативата "Европейска нощ на театъра", която вече 5 години се случва в няколко европейски страни. Форматът събира хиляди почитатели и зрители. Поетапно към инициативата се включват Босна и Херцеговина, Черна гора, Словакия, Австрия, Словения, Германия, Испания и за първи път тази година България, Белгия и Чехия.
Европейска Нощ на театрите е платформа, която обединява всички имащи отношение към театъра и сцената за създаване и показване на качествено театрално изкуство, без граници, езикови, религиозни или етнически бариери.
Мисията на Европейската Нощ на театрите е да показва и промотира професионалната и аматьорска театрална креативност чрез показване на техните продукции; да разшири театралната мрежа на всички заети в сферата чрез обмен на идеи и опит; да провокира настоящата публика, но и да привлича нова и образова младата.
Концепцията на „Нощ на театрите“ е да направи публиката и Театъра по-близки, да покаже на хората какво се случва зад и на сцената, в гримьорните и коридорите, да покаже живота на и във театъра, да разкаже за интересните случки на всички, които са част от него; да накара посетителите да усетят едно по-различно „посещение“ на театър.
У нас над 1500 творци от различни театрални стилове стават част от инициативата. Те ще представят своите продукции в над 80 локации (театрални зали, галерии, кина, клубове) в 11 града.
Програмно съдържание с над 150 представления и пърформанси, музикални изпълнения и изложби, “отворени врати”, театрални срещи и прожекции в София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Русе, Хасково, Шумен, Благоевград, Сливен, Смолян и Ямбол,  ще предложи второто издание на инициативата  на 15-ти ноември.
На 15-ти ноември театрите и залите в градовете-участници ще бъдат символични домакини на европейската платформа и ще се присъединят към 6-годишната традиция на редица европейски градове да показват театралното изкуство в големи мащаби и събрано в рамките на няколко часа. Форматът на инициативата няма аналог в България. Именно по-различното „случване” я прави достатъчно очаквана, изпълнена с мистичност и много интересни за театралните почитатели събития и форми.
Втората НОЩ НА ТЕАТРИТЕ ще е "подвластна" и вдъхновена от ЛЮБОВТА: онази необяснимата, необятната, истинската, изгарящата, непоколебимата, нестихващата, безспирната, преодоляващата, вихрената, мигновената и вечната ... Л-Ю-Б-О-В, която ни о-с-м-и-с-л-я и ни свързва с Т-Е-А-Т-Ъ-Р-А.


Любители на театралното изкуство, заповядайте, входът е свободен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар