събота, 15 ноември 2014 г.

СБЖ и властта поздравиха силистренското радио “Мелодия” за 20-ата му годишнина







С премерен във времето разговор в студиото си с журналисти и гости, с кратко делово тържество и с дълъг купон силистренското радио „Мелодия” отбеляза своята 20-ата годишнина. Бизнесдама, културтрегер и ди-джей са в основата на радиото, стартирало в началото на 90-те години, за да премине през много перипетии и обрати, достигайки до втората си декада.

И.д. председателят на СБЖ Снежана Тодорова отправи поздрав до управителя на радиото Галина Георгиева, член на Съюза, за да похвали малкия тричленен екип на радиото, излъчващо 24 часа в ефира и в кабелната система на Крайдунавска Добруджа. 
      В тържествения ритуал се включи от името на собственика Матей Евтимов, а своя поздрав лично поднесоха областният управител Стоян Бонев, председателят на съветниците д-р Мария Димитрова и кметът на общината д-р Юлиян Найденов, депутатът Иван Димитров. С прочувствени слова и подарък, подкрепен и от СБЖ, в ритуала сe изяви и миниатюрната местна колегия – двама кореспонденти на национални медии и няколко редактори в регионални издания.

      Рожденият ден на всеки човек или институция е празник не само личен, но и общочовешки. Малка, спретната и обичана медия е радио „Мелодия“ – Силистра. Създадена като зодия „Скорпион“. Ха сега, де! Излезеш ли й насреща – знаеш какво те очаква – страстна целувка или здрава защипка едновременно с 8 крака. А, казват, съзвездието, под чийто знак е родено силистренското радио, е изпълнено със страст, сила и чувственост.

               За разлика от някои радиа в сложните времена на 90-те години, „Мелодия“ тръгва направо от ефира, за да се намести и в кабелната система, доколкото и  днес е налице – някога в региона е имало 14 000 радиоточки, сега едва ли са повече от 5 000. Защото, нали знаете, друго е да проговори някой там горе на кьошка почти веднага след залеза на зората. И да ти каже „Лека нощ!“ по някое време, когато денят отдавна е завил страхотно в нощта.

           Макар в днешно време и мобилният ти апарат може да ти жужи нежно и мелодийно. И новини ще ти изреди. Пък и в някоя реклама бива да се заслуша човек – понякога в обявите има приятни изненади. А случи ли се да попаднеш и на някое публицистично предаване – слушай и запомняй хора, гласове, тиради и пожелания. Може и да потрябват някой ден като скъп спомен от чудни времена.
           Епоха на интернет и социални мрежи сме. Достатъчно условие едно провинциално радио да бъде чувано по целия свят, за да го има и във виртуалната карта на медиите по земното кълбо. 20 години не стигат, „Мелодия“, и винаги се сещаме за предшествениците – собственици и труженици. Някои понастоящем имат своята изява в Пловдив, в София и в САЩ. Има и такива, които вече не са между нас по строгите житейски причини, но са оставили следа, по която другите вървят. В тяхна чест си струва да бъдат споменавани в навечерието на всеки празник.

       Кратка равносметка на медийното „богатство” в момента в област Силистра: две радиостанции – в Силистра и в Дулово; две общински кабелни радиа – в Силистра и в Тутракан. В областния град няма нито една телевизия. За сметка на това на пазара са 6 вестника – един седмичник – „Силистренски бряг”; друг, наследник на ветерана „Силистренска трибуна”, който излиза два пъти седмично; в. „Силистра прес” е седмичник, както още „Тутракански глас” и „Непредък” – и двата в Тутракан; в. „Силистра вчера днес и утре” стига до читателите си няколко пъти в месеца.
       Поне седем са сайтовете, делящи мегдан на новинарското поле – „Паралел 44”, „Параграф 44”, „Кворум”, Порталът на Силистра”, „Силистра”, Силистра нюз” и др. Разбира се, голяма част от новините са дело и на сайтовете на Областна администрация и  община Силистра. Както и на новинарския блог „Версинаж”.

      Любопитна подробност е, че в област Силистра в четири от общините има общински вестници – в Главиница, Алфатар, Кайнарджа и Ситово, една традиция, започнала в средата на 90-те години на миналия век като продължение на вестници от Възраждането, намерила продължение през румънския период и в годините на социализма, за да е жива и днес.


Няма коментари:

Публикуване на коментар