четвъртък, 20 ноември 2014 г.

С ритуал в силистренската църква отци осветиха знамената на Доростолска епархия

 

20/11/2014

 
   В навечерието на Въведение Богородично, който е и Ден на християнското семейство, в обновения православен храм „Св. св. първоапостоли Петър и Павел“ в Силистра бе проведен ритуал по освещаване на първото по рода си знаме в най-новата история на древнопросиялата Доростолска епархия. Служението бе и в чест на 1710-ата година от смъртта на доростолския мъченик св. Дасий, част от чиито мощи се намират в катедралния храм на древния град.
      Заместник областният управител на Силистра г-н Младен Минчев уважи организаторите на тържеството. Той проведе среща с доростолския митрополит Амвросий в присъствието на представители на епархийския съвет. Обсъдена бе необходимостта светската и религиозните власти в България да имат общо виждане за решаване на духовните проблеми на нацията.
      Осветените знамена на Доростолска епархия ще бъдат част от всеки православен храм на нейната територия. През последните години повечето църкви в района са обновени и почти няма село с християни, в което да няма поне камбана, която да сбира хората на мегдана по време на всеки празник.
     Доростолска епархия бе възстановена през 2001 г. с решение на Църковно-народния събор. За пръв митрополит бе избран Иларион, чието дело бе продължено от митрополит Амвросий. Историците твърдят, че Силистра е град със следи и артефакти от четири поредни цивилизации, както и че е един от примерите за развитие на поклоннически туризъм.
     В града има уникален православен арменски храм, тук е една от най-старите джамии в Североизточна България, а  на брега на река Дунав е комплексът на светеца Елиезер Папо, един от най-почитаните равини за евреите от цял свят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар