понеделник, 10 ноември 2014 г.

Нов гурме фестивал - добруджански гозби в Ламбриново, предстои фестивалът "Славеи на Добруджа"



От най-малките до най-възрастните жители на село Полковник Ламбриново се включиха в изложбата – конкурс „Пъстра добруджанска трапеза“, организирана от новосъздаденото в селото читалище. Богатата трапеза, чиято подготовка е започнала рано тази сутрин, изобилстваше от вкусни традиционни за региона гозби, които затрудниха изключително журито с председател г-жа Цветана Игнатова – началник на отдел „Култура“ в Община Силистра.
По повод проявата кметът на общината д-р Юлиян Найденов ще подари на самодейците фотоапарат, с който да заснемат всяко следващо значимо за селото събитие, както и книги за библиотеката на читалището. От негово име, председателят г-жа Николинка Горанова получи поздравителен адрес и саксия с димитровчета, които да красят двора на НЧ „Ламбриново – 2013“.
Сред великолепните ястия бяха отличени следните: за най-оригинално и автентично ястие - "Булгур с пипер арме" на Димитричка Тодорова; за най-добра аранжировка на плодове и зеленчуци - Янка Радуканова, Нела Събева и Теодора Филева; най-добра аранжировка на ястие –  часовник, изработен от хранителни продукти на Нела Събева; за най-пивко вино – на Филип Филев; за най-пивка ракия – Дафинка Кръстева.
Специалните награди за участниците бяха връчени за най-малкия и най-възрастен кулинар, както следва - Николета Валериева и Йордана Кръстева; за най-вкусно ястие, приготвено от мъж – на Филип Филев (лучник), Жеко Димитров (домашно сирене) и Дяко Атанасов (погача) ; най-вкусен десерт – на Румяна Кулева.
Г-жа Цветана Игнатова поздрави участниците за майсторството, с което са приготвили характерните за региона ястия и сподели, че приветливостта и бодрият дух на жителите на селото оставя приятни спомени у всеки от гостите на празненството.

След като конкурсната част приключи, всички бяха поканени да опитат от примамливите блюда, както и от печеното агне – предоставено от общинския съветник Пламен Стефанов.
На 11 ноември 2014 година, вторник, от 17:00 часа в салона на Община Силистра ще се състои осмото издание на традиционния фестивал за изявени изпълнители на добруджански фолклор „Славеи на Добруджа“.
За пореден път на една сцена ще се съберат талантливи „славеи“ от Силистра – оркестри и индивидуални изпълнители на добруджански песни и мелодии в различни възрастови групи. Голяма част от участниците имат изяви на регионални и национални сцени.
Проявата няма конкурсен характер и се посреща с изключителен интерес от силистренската общественост. Във фестивала участват 13 деца – възпитаници на СОУ „Н. Й. Вапцаров“, представители на ДФФ „Добруджанче“ и певци от град Алфатар, както и седем инструменталисти и четири формации.

Няма коментари:

Публикуване на коментар