сряда, 19 ноември 2014 г.

Чакаме в Силистра премиерата на филма за "Луи Айер"


Назаем от Фейсбук от профила на Dragomir Dimitrov
15 часа · 
     На 10.12.2014 година в град Силистра - 17,30 ч. в Градската художествена галерия, ще бъде прожектиран филмът "Швейцарецът с българско сърце". Ако искате да видите историята на един истински герой - Луи Айер, от близкото историческо минало на България, на който е кръстен и стадионът в нашия град, заповядайте. 
Да припомним:
Назаем от профила във Фейсбук на Българска история: .
· 
 През изминалите няколко дни в Родопите снимахме сцени за филма ни, посветен на големия герой Луи Айер. Дългите и изморителни часове в импровизирания ни окоп край село Хвойна за наша радост приключиха доста успешно. В село Косово пък пресъздадохме сцени от Балканската война. За да изживеете и вие нашето приключение по стъпките на Луи Айер, следете постовете ни, като през следващите дни продължаваме със заснемането на възстановки.
           Момчетата и момичетата от "Българска история" са се заели със задачата да разкажат за съдбата на един швейцарец, направил за родината ни повече, отколкото много други хора. 
     30-минутният документален филм ще ни запознае с живота и делото на заслужилия преклонението на поколения българи швейцарец – Луи Айер. Връзката му със страната ни започва да се гради през далечната 1894 година, когато 10 швейцарски учители пристигат у нас по покана на министъра на образованието, за да обучат българските ученици на физическата дисциплина. Така Айер повежда своите колеги в поставянето на основите на българския спорт.
      Доброволен участник в три войни, в хода на които смело и гордо носи българската униформа, през Първата световна война, някъде в полетата край Дойран, швейцарецът намира смъртта си. Филмът ще бъде изграден от множество архивни кадри, документи, разкази на съвременни специалисти и заснети исторически възстановки с десетки статисти.
      „Всяка от сцените ще пресъздава ключов момент от живота на Айер. Целта ни е да представим всичко по възможно най-интересен и съответстващ на историческата действителност начин”, казва режисьорът на филма Мартин Стаматов.
В средата на месец август част от екипа на „Българска история” ще осъществи пътуване до Швейцария, където ще се види с един от внуците на героя, носещ неговото име – Луи Айер-младши.
      Снимачни дейности са предвидени още в Русе, Лом, Силистра, София, Кокаляне, Сливен и др. Продукцията идва година и половина след създаването на първия филм на родолюбивите момчета и момичета - „Забравеният герой от Родопската Шипка”.(www.offnews.bg)
    И пак:
   "Българската връзка" на швейцареца започва през 1894 г., когато заедно с други 10 швейцарски учители пристига у нас по покана на тогавашния министър на образованието Георги Живков, за да положат основите на спортното образование. Айер преподава физическо възпитание в Лом, Силистра и Русе. Когато избухва Балканската война, той се записва доброволец и участва като командир в Македоно-одринското опълчение. След загубването на Междусъюзническата война публикува на френски книгата си "За България", в която защитава националната ни кауза. По време на Първата световна война е доброволец и офицер в 38-и пехотен полк, като на 2 септември 1916 г. загива в битката при Дойран.
    Филмът е върху основата на архивни кадри и документи ще проследи биографията на Луи Айер. Според режисьора на лентата Мартин Стаматов всяка от сцените ще пресъздава ключов момент от живота на Айер. За целта младите документалисти ще посетят град Вьове в Швейцария, където ще се срещнат с един от внуците на големия патриот и приятел на България - Луи Айер младши. 
(www.duma.bg)
        Филм за Луи Айер има и РТВЦ-Русе отпреди десетина години. Казва се "Тръба да спомни“.
          След пускането на официалния трейлър и първото излъчване на филма „Швейцарецът с българско сърце“ в София, лентата тръгва на обиколка из страната. Първата прожекция извън София ще бъде в Пловдив, а след това тръгваме из по-големите градове. През идните месеци ще се опитаме да посетим възможно най-много населени места, а информация затова къде сме били и кои градове предстои да посетим, може да намерите в тази публикация. Информацията се актуализира постоянно, тъй като е възможно да настъпят промени в графика, както и добавяне на прожекции.

Няма коментари:

Публикуване на коментар