сряда, 19 ноември 2014 г.

В навечерието на Деня на толерантността, в ОУ „Отец Паисий” в Добротица гостува филоложката Снежанка Генчева


Тя е автор на книгите „За слънцето и хората” и „Цар Иван Шишман и Дан войвода“, съобщи учителката Светлана Жекова. Срещата започна с кратка презентация на нейната книга „За слънцето и хората”, подготвена под ръководството на Ангелинка Русева, преподавател по история и цивилизация. Живеещите в село Босна ученици Билге, Ирен и Мелин впечатлиха домакините и гостите със своето представяне.
Песните и обичаите в книгата са записани през 80-те години, но сега са отпечатани в изследователския проект на Снежанка Генчева, чието потекло е от община Ситово. В нея има глава, посветена на хората, празниците и обичаите в село Босна.

Развълнувана, Снежанка Генчева каза, че е родена в Добротица, и макар и да не е живяла там, тя се чувства свързана с това място. На достъпен език гостенката разказа на учениците за своята творба. Също така представи и новата си книга „Цар Шишман и Дан войвода”. С разказа за нейното създаване тя увлекателно потопи децата в света на народните приказки и песни и българския бит. Всеки ученик получи за спомен календарче с обложката на книгата й „Цар Шишман и Дан войвода”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар