неделя, 2 ноември 2014 г.

Семинарът „По пътя на шейх Бедреддин“ в Силистра

2/11/2014

          В Силистра се проведе 18-ият семинарен поход „По пътя на Бедреддин" (2-3.11.2014 г.), организиран от КПД „Родно Лудогорие" с председател д-р Анатолий Кънев, със съдействието на община Силистра, МОН, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и СУ „Св. Климент Охридски“. В него сред повече от 50 учители по история от цялата област се включиха областният управител Стоян Бонев, заместник областният управител Венцислав Маринов, кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов, началникът на РИО на МОН д-р Габриела Миткова; Регионален исторически музей – Силистра, както и представители на няколко неправителствени организации.
         В приветствието до форума г-н Бонев заяви: „Уважаеми организатори и участници в уникалния за Лудогорието и Добруджа поход „По пътя на шейх Бедреддин“, Вие за пореден път сте в Силистра за една проява в името на поуките от историята. Тя е възможност да разберем от презентациите на учените и на техните възпитаници за нови моменти, разкриващи непреходното дело на средновековния мислител. Вечни са думите на великия философ, реформатор и мистик Бедреддин Симави: „Всеки човек трябва да бъде напълно свободен и господар на мислите си. И в същото време да уважава мислите и вярата на своите съседи.”
          Област Силистра е сред институциите, давала рамо, както на тази научна изява, така и на похода „По стъпките на Таню Стоянов“,  провеждан от КПЗ „Родно Лудогорие“ в навечерието на 2 юни – Ден на Ботев и на падналите за свободата на България. Кметът на Силистра д-р Найденов също поздрави всички присъстващи, което е традиция през последните години.  Община Силистра е съдействала винаги на похода със същото име, прераснал в семинар през последните години, за да стане място за обсъждане на проблеми, произтичащи от миналото, но все по-актуални в настоящето.
       В първия ден на семинара бяха представени темите: „Чужда власт и съпротива: българите и другите в годините след османското завоевание“ (проф. д.и.н. Христо Матанов – София) и "Към демографските промени в България VII-ХVI в."  (проф. д.и.н. Георги Атанасов – Силистра). Под ръководството на директора на Археологическия музей в града бе направена  разходка в обновяващия се Дунавски парк във връзка с намиращите се на негова територия архитектурно-исторически забележителности на град Силистра, както и по повод археологическите разкопки, проведени от екипи на музея през 2014 г. с беседа от Светлана Ганчева от РИМ – Силистра.
         В новата зала с аудиовизуална техника в Археологическата експозиция теоретико-приложната част на семинара завърши с презентация на тема: „Нови източници относно 1908-годишната история и археология в „Дуросторум-Дръстър“. В понеделник семинарът продължава първо с разговор на тема „Място и значение на извънкласните и училищните дейности“, проведен с участието на Христина Маркова, главен експерт в МОН, а после и с пътуване до манастира „Дервент“ в Румъния


.

Няма коментари:

Публикуване на коментар