сряда, 19 ноември 2014 г.

Силистра в списъка на градовете за премиерата на филма за Луи Айер


На 10 декември от 17,30 ч. в Градската художествена галерия в град Силистра е премиерната прожекция на филма „Швейцарецът с българско сърце“. Момчетата и момичетата от групата „Българска история“ са се заели със задачата да разкажат за съдбата на един швейцарец, направил за родината ни повече, отколкото много други хора. Включително и чрез кадри, снимани в Силистра и местния архив. Както е известно, физкултурникът от страната на шоколадите и банките е бил учител в нашия град, както и в Русе, в Лом и др. градове на страната.
30-минутният документален филм ще ни запознае с живота и делото на швейцареца, заслужил преклонението на цяла България. Връзката му със страната ни започва преди 120 години, когато 10 швейцарски учители пристигат у нас по покана на министъра на образованието, за да обучат българските ученици на „физическо възпитание“. Така Айер поставя основите на българския спорт.
След Междусъюзническата война публикува на френски книгата си „За България“, в която защитава националната ни кауза. По време на Първата световна война е офицер доброволец в 38-и пехотен полк и на 2 септември 1916 г. загива в битката при Дойран.
      От националната преса научаваме още: „Филмът е създаден на основата на архивни кадри и документи, проследявайки биографията на Луи Айер. Според режисьора му Мартин Стаматов всяка от сцените пресъздава ключов момент от живота на Айер. Младите документалисти са предвидили и посещение в Швейцария за среща с Луи Айер - Младши,  един от внуците на големия патриот и приятел на България. 
Да припомним, че в Силистра години наред имаше филиал на русенското Дружество „Луи Айер“, представлявано от братя Митеви. Под негова егида бе дадено началото на изложения на търговци от Силистра и Кълъраш. През 2005 г. с материали от БАН пак от дружеството в театъра в Силистра бе експонирана изложба за дипломацията в България, която преди две години бе подарена на архива.

„Дарението е продължение на едно друго дарение за Луи Айер, получено през 1997 г.”, каза тогава Юлия Кюшелиева, началник на отдел „Държавен архив – Силистра”. Според нея Луи Айер носи заряда на благородни и патриотични чувства. Тя припомни, че той е учителствал в някогашното Педагогическо училище в крайдунавския град. В архива се съхраняват протоколи от изпити с оригинален подпис. Както и снимки от спортни състезания, вкл. и демонстрация на висок скок с участие на швейцареца. Създател е на Гимнастическо дружество „Доростолски юнак”, просъществувало до окупацията от Румъния през 1919 г. Стадионът в Силистра днес носи името „Луи Айер“. 
Трейлърът за филма се намира в интернет на адрес: https://www.youtube.com/watch?v=50tbJMBYdeE#t=10.

Няма коментари:

Публикуване на коментар