неделя, 16 ноември 2014 г.

Различни инициативи в област Силистра за Световния ден за възпоменание на жертвите при ПТП


16/11/2014
         С различни инициативи в област Силистра бе реализирано отношение към една световна инициатива – във всяка трета неделя на месец ноември да се отбелязва кампанията Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортните произшествия. Чрез нея се отдава почит към загиналите и пострадалите от пътно-транспортните произшествия, и се обръща внимание на проблемите с движението по пътищата. В проявите по свой начин се включиха общините от област Силистра.
         В навечерието на тазгодишния Ден – 16 ноември, още в четвъртък на площад „Свобода“ и по пешеходните пътеки в централната част на град Силистра младежи разпространиха Апел за безвъзмездно кръводаряване като своеобразна форма на съпричастност към пострадалите и семействата на жертвите от пътни инциденти в страната. Целта бе да се засили общественото внимание към въпросите, свързани с актуалната проблематика. За над 400 ученици от IV клас от всички училища на града, и майки с деца бяха предвидени за раздаване светлоотразителни аксесоари „Пази детето“.
         В областния град Община Силистра, РЗИ, ПИЦЗ, сектор „Пътна полиция“ и младежките организации Ученически парламент, БМЧК, Екоклуб „Пеликан“ и Клуб „Превенция на зависимостите“ обединиха усилия в информационната кампания. В училищата бе предоставена информация за 308 ПТП за първите десет месеца на годината с 14 загинали и 118 ранени граждани. Разпространявани са флайери и стикери,  повишаващи културата за безопасно движение, извършени са и демонстрации с алкоочила.
        Членове на БМЧК-Дулово съвместно със служители от РУ „Полиция“ раздаваха  листовки с превантивни съвети на водачите на моторни превозни средства. Акцията е проведена в районите на 10-те общински училища и местната професионална гимназия.
        В община Тутракан също е проведена програма с най-различни инициативи: В СОУ „Христо Ботев” с учениците от началния курс са проведени демонстрацията "Как да пресичаме безопасно“ и дискусията „Опасностите на пътя“, а по-големите ученици са участвали в конкурс за постер и колаж. В СОУ „Йордан Йовков” всеки последен час от седмицата завършва с 5-минутка „Аз се движа безопасно”, имало е беседи пред първокласниците със служители на КАТ на тема „Хората, които ми помагат”, при второкласниците – „Играем безопасно в дома“, учениците от средния курс са аранжирали изложбата  с рисунки, наречена  „Аз се движа безопасно”.
        За родителите на децата от първи клас има контролен лист за оценка на условията за придвижване и опасностите по пътищата в общината, предвиден за попълване от всеки родител. Изпратени са специални обръщения на всички родители от І до ІV клас за по-голяма лична ангажираност, за спазване и приучване на децата си как да се движат безопасно.
        Служители на КАТ проведоха мероприятия и в другите три училища на община Тутракан–в СПИ в с. Варненци, в основните училища в селата  Нова Черна и Цар Самуил; в ОДЗ „Полет” и в двете ЦДГ – „Патиланчо” и „Славянка”. 
         За своя инициатива съобщиха и от община Алфатар. Заупокойна литургия за жертвите при пътнотранспортни произшествия е насрочена за 21 ноември от 9 часа в местния православен храм „Света Тройца“.
        За първи път Световният ден на възпоменание на жертвите от ПТП е отбелязан през 1993 г. в Обединеното кралство, а организацията „Мир на пътя“ поставя началото на традицията.
       Областният управител на област Силистра г-н Стоян Бонев отправи послания по темата до две от институциите в областта – ОДМВР и МБАЛ-Силистра, които имат отношение към пътно-транспортните произшествия. В тях се отбелязва ролята им за превантивната дейност и за работата по преодоляване на последствията от произшествията. 
http://silistra.government.bg/

Няма коментари:

Публикуване на коментар