събота, 29 ноември 2014 г.

Евродепутатът Момчил Неков стана посланик на библиотеката в родния си град


         Силистренецът Момчил Неков, който е най-младият депутат в парламентарната група на левицата в европарламента, стана посланик на Регионална библиотека „Партений Павлович”. Той бе неин специален гост в края на последния работен ден на м. ноември. Домакини му бяха служителите на най-голямото библиотечно звено в областта начело с директора му Даниела Недялкова.
На среща в зала „Диоген Вичев”, проведена след опознавателна обиколка из всички отдели в библиотеката, на госта бе връчено почетно отличие и значката „Посланик на библиотеките” с грамота, подчертаваща ролята на хората, които ще подкрепят в народното събрание на Европа модернизирането на библиотеките. Респективно ще подпомагат българското библиотечно дело в цялост, включително инициативите на местните храмове на книгата и информацията. Неков подари на силистренските библиотекари нов съвременен мултимедиен проектор, за да реализират най-новата си идея – прожекция на български филми на любителите на игралното кино.
Това е втори подарък за РБ „РП. Павлович” от страна на депутат в европарламента. Преди няколко години Илияна Йотова,  също представител на групата на социалистите и социалдемократите, й достави компютърна конфигурация, поставила началото на бъдещ кът за ползване на интернет от читатели.
В рамките на срещата г-жа Недялкова запозна най-новия си „посланик” с инициативата на Европейския парламент „MEP Library Champions“, която се осъществява от фондацията на принцеса Лаурентин от Кралство Нидерландия в партньорство с Българската библиотечно-информационна асоциация, част от програма „Обществени библиотеки 2020” на фондация „Четмо и писмо”. Тя обяви, че продължава дигитализацията на различни книжни масиви в силистренската библиотека, посетена от повече от 20 хил. читатели през настоящата година. На Неков бе връчена членска карта №5000, което символично го прави почетен член на родната библиотека.
Библиотечните експерти Красимира Няголова и Светла Ангелова представиха някои от добрите практики и инициативи на библиотеката в регионален и национален мащаб – „Зелени библиотеки”, „Чети с мен”, „Лятно четене”, както и международните проекти на библиотеката, вкл. участието с голям успех и победи в европейското състезание „Енергиен трофей”. От представянето стана ясно, че силистренската библиотека изцяло е минала на електронен каталог и по този начин Книгата й, водена с години на хартиен носител, е замразена. През м. май 2015 г. пътуваща изложба с пана от заключителна инициатива в гр. Улм от участие в друг международен проект ще гостува в Силистра. Догодина ще бъде чествана 145-ата годишнина на библиотечното дело в Крайдунавска Добруджа.
За себе си Момчил Неков заяви: „Роден съм през 1986 година в гр. Силистра в семейство на учители. Тук завърших Езикова гимназия „Пейо Яворов”. Магистър съм по „Политически мениджмънт” с диплома от Софийски университет „Св. Климент Охридски” и по „Международни икономически отношения” в Университета по национално и световно стопанство. Докторант съм във Философски факултет на СУ „Св. Климент Охридски” с тема на дисертацията „Организационна структура и вътрешнопартийна демокрация в основните политически партии в България след 1989 година”.”
Войвода от силистренския клуб
на Национално движение "Днес"
връчи на младия евродепутат рисунка

на крепостта "Меджиди табия".
При представянето му домакините припомниха, че
Момчил Неков е автор на две книги с политологични изследвания: „4х4 – БСП след 1989” (изд. „Захарий Стоянов”, 2012 г.) и „От първо лице” (изд. „Сиела”, 2013 г.), от които първата вече е представена в Силистра, а втората е актуална като подарък за институции, близки и познати.
     В продължение на 4 години до избирането му за депутат в ЕП е бил инспектор и старши инспектор в Дирекция „Правни производства и надзор” в Комисията за защита на личните данни на Република България.
Фотографът Петко Герасимов подари
 на госта своя уникален календар „Стара Силистра 2015 г.
В Европейския парламент Момчил Неков работи в комисиите по Култура и образование, и по Земеделие и развитие на селските региони. Член е на делегациите на Европейския парламент за връзки с Китай и с Беларус, както и на интерпарламентарните работни групи на младите евродепутати „EU40”, по туризъм и за развитие на Дунавския, Балтийския и Адриато-Йониския региони. Сред приоритетите в работата му като евродепутат проблемите на младите хора и доброволчеството, развитието на биоземеделието и системите за напояване в България, както и отстояване на интересите на българските земеделски производители. 

„В световен мащаб 750 млн. души са неграмотни, а 125 млн. от тях са деца, които не посещават училище, като проблемът е актуален и за страните в Европа, което не им позволява да се впишат в съвременните порядки”, заяви в заключение г-н Неков. Той призова участниците в срещата, сред които и ”, заедно да променят статуса на библиотеките, за да се превърнат от средище на книжовност в място за обучение и за подкрепа на различните социални слоеве. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар