неделя, 9 ноември 2014 г.

Първа копка на параклис в дуловското село Черковна


В дуловското село Черковна бе направена първа копка за православен параклис по проект на екипа на арх. Д. Ганчева със съдействието на техническата общинска служба в Дулово 
     Ритуалът бе навръх празника Архангел Михаил, когато е и най-голямата задушница в календара на православните християни. Народът го нарича Архангеловден. 
       Председател на
Инициативния комитет за изграждане на параклиса е Донка Тодорова, а в ритуала участваха доростолски отци, сред които отец Бояьн, който свлужи в църквата в Дулово, и Добри Чаков, протосингел на Доростолска епархия. Според православната църква Свети Михаил е един от седемте първенстващи ангели, стоящи винаги пред престола на Господ. Денят е вторият по значимост след Димитровден есенен празник на Българската православна църква. 
  В словото си г-жа Тодорова заяви: "През 80-те години на 20-ия век предишният храм „Св. Архангел Михаил” е бил съборен. Изграждан е от плет и пръст в началото на миналия век. Запазени са камбаната (руско производство), както и дяланият камък от олтара. Църковната утвар, хоругви и икони се съхраняват в храма в село Окорш." Камбаната е от 1941 г. и е руска.
            Село Черковна е на 4 км. от Дулово и в него има 50-60 българи, но през лятото се връщат повече хора, за да отглеждат зеленчуци за зимнина. Напоследък много от по-заможните дуловчани са си изградили вили в селото, което е на главния път от Силистра през Дулово за Шумен. Празникът в Черковна завърши с курбан за над 150 души и с хоро за мало и голямо.
"Имам уверението на бизнесмени и млади хора от района на Дулово, че ще помогнат с материали, за да бъде в най-скоро време параклисът построен", заяви за медиите г-жа Тодорова. Началото е с намирането на нотариалния акт на имота (б.а.-благодарение на отец Велико), вкл. и за 100 дка църковни земи. През 2003 г. два дка двор и читалището са продадени. Имахме желание да направим и старчески дом, защото въздухът е хубаво. Сума няма събрана, няма и открита сметка. Продуктите за курбана също са от спонсори". 
Събеседничката не пропуска да каже някои от имената - Стефан Иванов (специално за проекта), Тодор Стаматов, братя Пулеви и др., семейството си, с усилията и средствата на които са проведени някои от досегашните подготвителни дейности. В началото на годината накрая на Дулово Донка Тодорова възстанови извънградска чешма след тригодишна работа, за да бъде на лице още един кът за отдих с беседка.
Село Черковна е населено от балканджии. Има две махали - едната от които е Татармахле - около пътя за Силистра, другата е българската. Първото име на селото е Черковна. Имало е над 700 къщи или повече от 2 000 души население. Някогашната първа църква от 1903 - "Св. Архангел Михаил", е била една от интересните в околните села, имала е и сплотяващ характер. В Дулово започват църквата едва през 1928 г. и я откриват десет години по-късно. По тази причина ритуалите са се правели в църквата на Черковна. 
Над 10 са двуетажните къщи в село Черковна, символ на заможност и предприемчивост, както и на отношение към наследените от предците имоти, забелязват гостите на селото. Сред тях и на юриста Алтимир Адамов от Дулово, вече и народен представител. Те са пример за това, че има възраждане на интереса към Черковна, където земята е хубаво, а въздухът - също, и може би храмът отново би бил обединител на хората, независимо от техния етнос и вяра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар