четвъртък, 13 ноември 2014 г.

Молитвена стая за мъже с психични проблеми в Дулово

  

На своя празник  в Деня на Св. Мина 35 мъже с психични увреждания, настанени в две защитени жилища и в Центъра за настаняване от семеен тип в град Дулово, присъстваха на освещаването на молитвена стая с иконата на Светията, покровител на дома и семейството. 
Ритуалът бе проведен от епархийски наместник архимандрит Боян, свещеник в дуловската църква „Св. Георги Победоносец“.
Според  Стоянка Димитрова, директор на защитените жилища и центъра, това е била  идея с няколко годишна давност на 22-ата служители работещи тук. На самото събитие присъстващите мъже бяха много развълнувани и с внимание и почитание изслушаха словото на отец  Боян и наблюдаваха с интерес целия ритуал. По-късно те получиха по парче от ритуалната пита, а в обедните часове бяха и на тържествен обяд по повод празника. Д
Дейностите в защитените жилища и центъра са делегирани от държавата, а повечето от даренията са от хранителни продукти, дрехи, перални машини. За мъжете е осигурено 24-часово обгрижване, като те се включват в чистенето, прането, готвенето и в миенето на посудата, която ползват. 
Има и различни занимания - игри, посещения на театрални постановки, изложби, разходки, екскурзии в съседни градове; през лятото са били на басейн и на море, посетили са Свещари и Аязмото в Руйно, както и манастир в Румъния. Честването на рождени и именни дни е задължително, а за Коледа и Нова година се организират специални тържества с подаръци за всеки от домуващите.
Много от хората, настанени тук, имат различни таланти и способности. 78-годишния дядо Стоян пише стихове, Стефко и Андон са певци и музиканти. Има много добри шахматисти, а 33-годишният Александър е нарисувал над 50 художествени платна. Материалите - платна и бои, се осигуряват от издръжката на социалните заведения, както и с помощта на  служителите в Центъра и защитените жилища. В навечерието на коледните празници ще бъде направена изложба с негови картини.

ВАНЯ ПЕТРОВА, община Дулово

Няма коментари:

Публикуване на коментар