петък, 24 януари 2014 г.

http://www.manager.bg/: Тенденциите, които ще определят бъдещето на света

23.01.2014 г., 17:50

Балансът на силите в света ще се измени през следващите години, заради ключови икономически, политически и демографски събития. Инвеститорите трябва да знаят как това ще се случи, както и всеки човек по света. В тази връзка Business Insider представя подробен списък на 20-те най-важни глобални тенденции, които ще променят бъдещето. 
Накратко, в него е записано следното:
Залез на златната епоха на държавите от групата БРИК.След десетилетие на бърз и стремителен икономически растеж, в Бразилия, Русия, Индия и Китай ще настъпи значително забавяне. Ще дойде времето на глобалната група МИНТ – Мексико, Индонезия, Нигерия и Турция. Този блок от мощни икономики ще настъпи на световната политикономическа сцена. Групата заслужава не по-малко внимание от БРИК. Демографските очаквания за населението й са благоприятни за следващите 20 години. „Блумбърг“ коментира, че възможностите в тези страни стават все по-интересни за инвеститорите. 
Растежът на развиващите се пазари ще надхвърли този на развитите. Инвеститорите ще трябва да бъдат много по-предпазливи по отношение на плановете си за вложения в развиващите се икономики. В тях може да възникне дългов проблем. Въпреки това, той ще бъде много по-умерен от европейския, на който станахме свидетели. Китайската икономика се отваря за света. Комунистическите власти в Китай планират да намалят контрола си над важни индустрии, започвайки от банковата. Новият президент Си Дзинпин е сравняван с Дън Сяопин, който смекчи много от крайностите на деспотичния Мао Дзедун, и направи азиатската мегадържава по-открита към света. Очаква се да бъдат отпуснати повече права за частна собственост, да бъдат смекчени условията за навлизане на чуждестранни капитали и регулаторните институции на държавата да заработят по-прозрачно.
Ще настъпи „живот след търговския суперцикъл“.Търсенето на основни стоки като царевицата, среброто, кафето, ще намалее докато се забавя глобалния икономически растеж. През 2013 г. например то се понижи с 10-15%. Само ограничен брой стоки като природния газ, какаото и говеждото месо се радваха на покачване на търсенето. Издръжката на нарастващия брой възрастни хора ще става все по-скъпа. Към днешна дата близо 3 от всеки 20 евро отиват за социална грижа за старите.
В същото време ще има все повече климатични промени, заради отпечатъка на човешкия живот върху природата. Международните изследователи на околната среда са категорични, че светът не прави достатъчно в екологична насока.
Еврозоната ще се задържи. След като валутният съюз бе на ръба и еврото достигна двегодишен връх с цена от 1.37 долара, нещата се нормализират. Испания излиза от рецесията си. Ирландия вече не е под закрилата на МВФ. Гръцкият производствен индкес се подобрява. Все по-малко европейци ще уважават Европейския съюз, но той ще остане по-добрата алтернатива, отколкото национална самостоятелност и излизане от него. Русия продължава да контролира голяма част от европейската енергийна съдба, снабдявайки с газ 25% от енергийните нужди на Европа. В близко бъдеще тя ще остане най-евтиният енергиен доставчик в региона, по-евтин от САЩ. Европа съсипа младите си. Близо един от всеки четирима европейци под 25 години беше безработен и това неминуемо ще се отрази в бъдеще. Делът е дори по-голям за 17-те членки в Еврозоната. Младите испанци са особено тежък проблем.
Семейството на ОПЕК се разкъсва. Иран увеличава публичната си риторика срещу Ирак и я обвинява, че краде клиентите й, докато Саудитска Арабия се сърди на всички, посочва „Уолстрийт Джърнъл“. Това се случва във времена на възход на американския фракинг.
Планираният от Америка възход на добива на шистов газ се отлага в много страни, където тя счита, че има находища, включително България, части от Русия, Китай, Аржентина, Аржентина, Австралия, Либия.
Великобритания: история за две държави. Потреблението на домакинствата на Острова е в петгодишен пик и продължава да нараства от първото тримесечие на 2012 г. БВП на страната е само 2% пд нивото му преди пика на кризата. Възстановяването на британската икономика е по-силно, отколкото се предвиждаше. В същото време правителството се бори с опасно покачване на цените на домовете. През октомври 2013 г. те бяха 5.5% по-високи на годишна база, а през септември – 3.8%. Поскъпването на имотите се завръща в нивата си преди рецесията.
Предстоят важни избори за държавни лидери на Турция, Бразилия, Индия, Индонезия, Южна Африка. От най-критично значение ще бъдат тези в Туция, където преимерът Реджеп Ердоган се бори освен с неодобрение от страна на проевропейските младежи в страната и с корупционен скандал. Прокурори арестуваха няколко от членовете на приближения му кръг. Все още не са ясни резултатите от японската „абеномика“ - икономическите реформи на японския премиер Шинцо Абе, които се борят с високата инфлация в страната.
Светът става все по-хакерски. Големи атаки срещи защитата на интернет данните се провеждат непрекъснато във всички точки на земното кълбо, включително САЩ.
Същевременно се явява все по-голям недостиг на питейна вода. Всеки регион от планетата страда от него. Китай ще бъде силно засегната, както и африканските държави. Поставя се въпросът възможно ли е възникването на „войни за водата“.
Глобалното земеделие никога не е било толкова уязвимо.Все повече се увеличават страховете, че климатичните проблеми ще доведат до дестабилизиране на системата за изхранване на света, което пък ще доведе до покачване на броя на хората, страдащи от недостиг на храни.
Виртуалната валута биткойн ще продължи да съществува.
Не на последно място: огромна част от света все още живее в тъмна епоха, в която жените са пол без права, децата работят от 6-годишни, а хомосексуалистите са смятани за хора, които не заслужават да бъдат третирани като равни. За жалост, расизмът остава водещ проблем в Европа. Другаде по света активно се прилага смъртното наказание. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар