понеделник, 27 януари 2014 г.

Назаем от "Община Алфатар": ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЗИМНАТА ОБСТАНОВКА

27/1/2014


Информация за зимната обстановка на 27.01.2014г.
 
    Продължава да вали сняг и да образува навявания. Снежната покривка е повече от 50 см, а на места достига и до 1 м преспи.
    Община Алфатар призовава гражданите за търпение. Не предприемайте пътуване с автомобил, докато не бъдат напълно изчистени улиците. Всяко авариране на автомобил затруднява снегопочистването и удължава времето на работа на снегопочистващата фирма.
     В общината се извършва перманентно снегопочистване, с приоритет:
- четвъртокласна пътна мрежа до съставните население места – за осигуряване снабдяването на населението с хляб и др.стоки от първа необходимост;
- улична мрежа до обектите от критичната инфраструктура - подстанция, помпена станция, бензиностанции;
- улична мрежа – главни улици до обекти за обслужване на гражданите –здравна служба, аптека, община, ЖП-гара, училища и детски градини, по линия на обществения транспорт и до търговски обекти;
- улична мрежа – второстепенни  улици.
    Ако все пак Ви предстои пътуване, можете да се информирате за състоянието на пътищата в общината от дежурния при ОбСС на телефон 086 811 638, 08673 21 79, мобилен: 0886591507. За състоянието на пътищата в областта – Областно пътно управление – Силистра телефон: 086 820 993, а за състоянието на пътищата в страната можете да потърсите информация от ситуационния център на Агенция пътна инфраструктура - тел. 0700 13020 и в сайта на АПИhttp://www.api.bg/index.php/bg/promeni иhttp://www.api.bg/index.php/bg/patna-obstanovka
   По информация от дежурния на Областно пътно управление-Силистра, пътищата в област Силистра са заснежени. Проходими са основните пътни артерии за Шумен, Добрич и Русе. Трудно проходима остава останалата пътна мрежа, ако не е наложително водачите да отложат пътуването, предупреждават от пътната служба. Има затворени три пътни участъка в региона- с.Старо село-Кубрат, от сметището на с.Богорово до с.Кайнарджа по пътя Силистра- Добрич и отсечка от пътя Силистра- Русе, между селата Айдемир и Калипетрово. Сериозни снегонавявания има на територията на община Дулово. По републиканската пътна мрежа в област Силистра работят 34 машини.
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:
За цяла област Силистра е  забранено движението на товарни  МПС над 10 т; път ІІ-49 от км.89+000 до 94+411 затворен за движение на МПС; път ІІ-71 от км 0+000 до км 18+153 затворен за движение- движението за Добрич става по маршрут: път ІІІ-215 и І-7 –гр.Алфатар – път ІІІ-207 – Тервел – Добрич; път ІІІ-215- І-7 –гр.Алфатар – път ІІІ-7001 – кръстовище Кайнарджа – ІІ-71; път ІІ – 21 от км 103+432 до км 115+432 / р-н Айдемир – р-н Калипетрово – затворен за движение на МПС.
 
СЪОБЩЕНИЕ
от общинския щаб за защита при бедствия при община Алфатар
26.01.2014г.
 
         Във връзка с усложнените зимни условия уведомяваме гражданите на община Алфатар, че снеговалежът и силният вятър създават условия за снегонавяване. Извършва се поетапно почистване на общинската и уличната мрежа на общината, но ефектът е краткосрочен. По данни от кризисния щаб при областния управител на Силистра: обстановката в област Силистра се оценява като тежка и критична. Над 30 машини работят по основните пътни направления от Силистра за Добрич/Варна и Шумен, а подизпълнители имат ангажимент към страничните пътища. Главните направления са проходими при тежки зимни условия.
Основният проблем са навяванията на пътищата, което е особено опасно за тези, които не са снабдени с вериги и не са готови за движение при тежки зимни условия.
         НЕ ПРЕДПРИЕМАЙТЕ ПЪТУВАНЕ! Има риск автомобилът Ви да остане блокиран в преспите, което създава непосредствена опасност за живота и здравето на пътуващите с вас, а автомобилът ще бъде препятствие за машините, извършващи снегопочистване.
При спешна необходимост от пътуване се обадете на Ваш близък за целта на пътуването. Осигурете автомобила си с вериги и по-голямо количество гориво. Вземете със себе си телефон със зарядно устройство за кола, одеяла, храна, термос с топла напитка, вода, лекарства и допълнителен комплект дрехи за всеки пътуващ, фенер, лопата, чувалче пясък.
         При авариране на автомобила и/или друга усложнена ситуация, неотложен здравословен проблем звънете на телефон 112 и на дежурния в община Алфатар на телефон: 0886591507, 086 811 638, 08673 21 79.
        В общината има създадени условия за временно настаняване на хора от аварирали автомобили.
 
        Поради усложнените метеорологични условия 27 и 28.01.2014г. са обявени за неучебни за общинските училища и детски градини в община Алфатар. След преценка на ситуацията и допълнителна заповед на кмета на общината неучебните дни могат да бъдат продължени.
      По информация от община Силистра – 27, 28 и 29.01.2014г. са обявени за неучебни за училищата в община Силистра.
 
       Пряк път към информация от областния кризисен щаб:http://silistra.government.bg/OA-SILISTRA/home.nsf/pages/bg/NT0000786A?OpenDocument
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар