четвъртък, 9 януари 2014 г.

12 прекрасни начина да бъдеш човек


Живейте тук и сега,  оставете миналото в миналото, не се самобичувайте за грешките от вчера и не се опитвайте да бъдете съвършени. Просто бъдете един красив пример за това какво е да бъдеш човек, пише блогърът Марк Черноф.
Ето какво ни съветва той:
1. Живейте за днес
12 прекрасни начина да бъдеш човекБез значение какво се случва, всеки може ефективно да се справи с битките на днешния ден. Само когато добавиш битките на двете бездънни вечности, вчера  и утре, тогава животът става непоносимо сложен. Осъзнайте, че не днешните преживявания са това, което ви държи на едно място и ви влудява, а съжаленията за нещо, което се е случило вчера, или страха от това, което може да ви донесе утрешния ден.  Нужно е тогава да се оставите да живеете по ден – само днес – точно тук, и точно сега.
2. Бъдете ОК с това, че не сте ОК през цялото време
Лоши неща се случват всеки ден и на всекиго в даден момент. Разликата е как хората се справят с това. Затова, усмихнете се и дайте на другите да разберат, че още има надежда. Бъдете търпеливи и жилави, някой ден тази болка ще ви е от полза. Хората, които имат силата да успяват в дългосрочен план, са онези, които полагат здрава основа за растеж от тухлите, които животът хвърля по тях. Затова не се страхувайте да се срутите за малко, защото когато се случи, тази ситуация ще ви отвори възможност да растете и да построите от себе си брилянтния човек, който сте способни да бъдете. 
3.  Използвайте трудностите, за да спечелите най-добрите дни в живота си
Трудните времена често са скрита благословия. Отърсете се от очакванията си и оставете живота да ви направи силни. Независимо колко ви боли, дръжте главата си нагоре и продължавайте. Това е важен урок, който трябва да помните, когато имате тежък ден, лош месец или скапана година. Нещата задължително ще се променят. Няма да се чувствате така завинаги.
Понякога най-трудните уроци са тези, от които най-много имаме нужда. Миналото ви никога не е било грешка, ако сте научили нещо от него. Така че вземете всички луди преживявания и уроци и ги поставете в кутия, на която пише „Благодаря”. Не може да почувствате щастие, ако сърцето ви никога не е било разбито. Не можете да усетите вкуса на победата, ако никога не сте познали горчивия вкус на провала. Няма как да знаете какво е да се чувствате цялостни, докато не разберете какво е да се чувствате пръснати на парчета. И не може да се почувствате преродени, докато не спрете да бъдете онези, които сте били някога.
4. Когато интуицията ви моли да я чуете, слушайте
Ще има определени моменти в живота ви, когато всичките ви инстинкти ще ви кажат да направите нещо – нещо, което противоречи на логиката, обърква плановете ви и изглежда като пълна лудост в очите на другите. Когато това се случи, седете тихо и слушайте интуицията си. Оставете инстинктите ви да ви завладеят и игнорирайте всичко друго. Игнорирайте това, което „би трябвало” да правите, игнорирайте какви са шансовете, не обръщайте внимание на това какво другите искат да правите и просто го направете.
В живота се случва така, че ако не рискувате нищо, рискувате всичко. И не можете винаги да чакате точния момент. Понякога трябва просто да се осмелите и да скочите. Понякога всичко от което имате нужда са 20 секунди лудешка смелост – и, обещавам ви, нещо велико ще излезе от това. 
5. Търсете отговорите вътре в себе си
Ако непрекъснато сверявате живота си с предварително написаните от обществото сценарии за това как „би трябвало”  да бъдат нещата, това е фалшиво съществуване. Все едно да дадете под наем своята идентичност. Просто бъдете себе си. Във вас има много повече нюанси, отколкото в нечий чужд разказ, в който се опитвате да се впишете, вие сте много по-сложни от представата на обществото за това какво „би трябвало” да се случва. 
Проблемът е, че когато мислите, че трябва да „търсите” неща като любов, смисъл и вдъхновение, „търсенето” предполага, че тези неща са някак си скрити някъде зад храстите и само чакат да бъдат намерени. И така започвате да си задавате въпроси, които ви водят все по-надалеч и надалеч от вас самите, и не там се намират отговорите, които търсите.
В живота сами трябва да създадете своята любов, да определите смисъла за себе си, да имате вдъхновението вътре в себе си. Процесът започва отвътре, не отвън. Можете да постигнете много, като си зададете правилните въпроси. Започнете с тези: 
- Кой съм аз?
- От какво имам нужда?
- Как функционирам най-добре?
- Какво имам да дам на другите?
- Каква е следващата стъпка, която мога да предприема сега?

Източник: marcandangel.com
(Очаквайте продължение)

Няма коментари:

Публикуване на коментар