неделя, 19 януари 2014 г.

Премиерът: 3-те моста на Дунав не може да се финансират с EU средства


Премиерът: 3-те моста на Дунав не може да се финансират с EU средства
За съжаление и трите моста на Дунав - Силистра - Кълъраш, Оряхово - Бекет, Никопол - Турну Магуреле, не попадат в обхвата на утвърдената към момента мрежа и тяхното осъществяване не може да се извърши със средства от европейските фондове. Това ни принуждава да търсим други форми, най-вече публично-частно партньорство", заяви премиерът. Думите са на министър-председателят Пламен Орешарски в отговор на въпрос на депутата Стефан Господинов от Силистра относно приоритетите, които правителството ще следва в следващия програмен период по регионално развитие и трансгранично сътрудничество.
Господинов припомни изказване на Орешарски в Румъния за даване на зелена светлина на строителство на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". "Има ли воля правителството да работи по Дунавската стратегия с ясни приоритети за съживяване на белите петна? Ще бъде ли включен Дунав мост 3 като приоритет за България по Дунавската стратегия, попита депутатът.
"Считам за изключително важна Дунавската стратегия като инструмент за развитие на Дунавския регион", посочи Орешарски. По думите му по-важните приоритети, насочени към изпълнение на стратегията, са залегнали в регионалните планове за развитие - изграждане на панорамен път между Русе и Свищов, мост на Дунав Силистра - Кълъраш, изграждане на ферибот при Тутракан, модернизиране на пристанище Силистра и др. Ще продължим да развиваме активно териториалното сътрудничество, като участваме в програми за междурегионално сътрудничество и трансграничносътрудничество, посочи министър-председателят.
"Нови мостове на река Дунав при Силистра - Кълъраш и Оряхово - Бекет са включени в плана за действие на Европейската комисия за изпълнение на стратегията на ЕС за Дунавския регион и са определени като ключови за региона", заяви Орешарски. Комисиите продължават работа и предстои смесено заседание на правителствата на България и Румъния, каза още Орешарски.
24chasa.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар