неделя, 26 януари 2014 г.

Обобщение за обстановката в област Силистра в края на деня на 26 януари


         През целия ден Областният кризисен щаб в Силистра и общинските структури по места, заедно с регионалните звена на министерства и агенции са работили по отстраняването на проблеми, произтекли от сложната обстановка в областта след силните снегове и навявания. Денят започна с обстановка, описана на заседание на Кризисния щаб, свикан от областния управител Насуф Насуф, като „тежка и критична“ и завършва с констатацията „нормализирано за сезона състояние“,  описано от екипа на областния управител. На няколко пъти през деня е събирана информация за обстановката в общините чрез общинските съвети за отбрана и сигурност. В първите часове на неделния ден над 30 машини са започнали почистване на главните направления по пътищата от Силистра за Добрич, Варна, Русе и Шумен. Имало е няколко критични места, където са образувани т. нар. тапи, резултат от характерните за района навявания. Впоследствие повечето от тях са разбити –  при разклона за обходния път от Русе – Добрич, в м. „Дълбоки“ край Антимовото ханче и др. На закъсалите с обществен и частен транспорт е оказа необходимата помощ (край село Богорово в община Силистра,  край село Босна, община Ситово, и на др. места). По информация, сведена до знанието до членовете на Кризисния щаб, тази зима област Силистра разполага с 2 тежки машини МТЛБ, за разлика от миналата година, когато е имало една-единствена, ползвана вкл. за превоз на родилки, за доставка на храна и за помощ на хора в беда.
Проблемни отсечки по третокласните пътища е имало в общините Главиница, Ситово, Силистра и Тутракан. Още от събота вечерта бе затворен пътят от Кубрат за село Старо село. Не е работил и фериботът край ГКПП – Силистра, който е на румънски частник, но превозва предимно български тежкотоварни автомобили. За тях своевременно бе предписано да бъдат спирани от постовете на МВР, за да бъдат предупреждавани за обстановката извън населените места. Част от тировете не са били снабдени със зимна екипировка, което би създало проблем на пътя за останалите участници в движението.
         В няколко общини бе прекъснато елзахранването: в села в общините Тутракан, Силистра (вкл. половината от голямото село Айдемир), Главиница и Ситово. Става дума за около 4 000 абонати. По същата причина в по-малко от 10 населени места не е имало и вода. Натам са насочени екипите на „В и К“ и „Енерго ПРО“, за да успеят още в светлата част на денонощието да възстановят тока, респективно водоподаването. Последно това се случва в село Ветрен и особено в село Черногор, тъй като се налага елтехниците да преминават през преспи, за да достигнат до аварията, предвид невъзможността пътят до Царев дол да бъде почистен своевременно.
         Предвид графика за хемодиализа, в Дулово и в други общини болните са извозвани, за да бъдат в готовност за прехвърляне в Силистра. Отново в Дулово три родилки са били приети в отделението, тъй като се очаква да раждат в близките дни.
         Обстановката създаде проблеми на обществения транспорт, вкл. до близкото до Силистра село Калипетрово, както и до Варна. Проблем имат и такситата в най-големия град в областта, тъй като бе ограничен достъпът до пресечните улици. Домовете за стари хора имат за седмица напред запаси от храна и горива. Един бездомник е насочен към приюта в Силистра със съдействието на социалните служби.
         Още в часовете преди обяд Кризисният щаб на областния управител препоръча на общините, респективно на кметовете, да решат от понеделник как се отнасят към проблема с училищата, предвид първоначално тежката обстановка по пътищата. Всички общини взеха решение временно да спрат децата от училище, а в някои и да се прекратят занятията в детските градини. Няма да има часове в общините Ситово и Кайнарджа – само в понеделник; в понеделник и вторник в община Алфатар, а от понеделник до сряда вкл. – в Силистра, Тутракан и Дулово. Единствено в Силистра и в Дулово ще работят детските заведения, като в областния град в понеделник ще бъде направена проверка на посещенията, за да се реши как ще се работи в следващите дни.
         Общото заключение за изминалия ден е, че въпреки трудностите не са оставени без помощ хора в беда, а с общи усилия за по-малко от половин денонощие обстановката е нормализирана – по пътищата и в институциите. Предстои да бъдат направени предписания до кметовете на общини за оптимизиране на постъпващата в областта информация за проблемите в общините, както и за предприетите мерки при решаването им.


1 коментар:

  1. Благодаря за подробната информация! Хубаво е човек да в запознат с обстановката в Силистра на 26. Януари.

    ОтговорИзтриване